Home > Ontdek & Beleef > archeologisch erfgoed > partnership in SteM
Erfpunt / partnership in SteM

 SteM

Eind 2008 opende in Sint-Niklaas het vernieuwd stedelijk museum SteM zijn deuren. Het museum is opgebouwd uit drie verhaallijnen en behandelt de regionale geschiedenis van het Waasland. De verhaallijn Mens en Materie is een realisatie van Erfpunt met in de hoofdrol het archeologisch voorwerp. Ruim 400 objecten uit aardewerk, metaal, vuursteen, glas en hout tonen de resultaten van jarenlang archeologisch onderzoek in de streek. Hiervoor werd geput uit de eigen collectie, de archeologische collectie van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas (KOKW), de collectie Boudelo van de stad Sint-Niklaas en enkele private verzamelingen.
 


Het verhaal
Het archeologisch verhaal in het Waasland start 11.000 jaar terug met het jachtgerei van de jagers-verzamelaars, en de vuurstenen bijlen en handgevormd aardewerk van de eerste landbouwers. Verschillende urnengraven uit de brons- en ijzertijd geven een kijk op de dodenzorg van weleer. Grof handgevormd aardewerk en enkele eenvoudige sieraden illustreren de sobere levensstijl van de landbouwers in de ijzertijd. Hun eenvoudig bestaan staat in fel contrast met de welvaart van de Gallo-Romeinse gemeenschap, waarvan een muntschat, prachtig versierde fibulae (mantelspelden) en luxevaatwerk maar enkele getuigen zijn. Na de Merovingische graven met prachtige grafgiften zoals aardewerk, wapens, gordelgarnituur en glasparels stokt het verhaal even. Pas in de volle middeleeuwen wordt de draad hernomen. Diverse middeleeuwse sites lichten met hun huisraadsieraden en devotionalia een tip van de sluier op over het dagelijkse leven van adel, geestelijken, burgers, ambachtslui en boeren. Aangekomen bij de 16de eeuw wordt er gefocust op de huisraad en kledingaccessoires uit het burgerlijke milieu. Het verhaal eindigt bij het 18de-eeuws porseleinen theeservies van een barones. 

 
 
Educatie
Bij de opbouw van deze verhaallijn is bijzonder veel aandacht gegaan naar het educatief aspect. Elke nieuwe tijdsperiode krijgt een korte maar duidelijke inleiding met aandacht voor de landschapsontwikkeling, economische en politieke ontwikkelingen. Bij de materiaalgroep aardewerk wordt tevens aandacht besteed aan de technische aspecten en de ontwikkeling van de vorm. Sieraden en kledingaccessoires zijn uitgangspunten voor korte toelichtingen rond kostuumtradities. Ook verborgen verhalen komen aan bod: de symboliek achter versieringsmotieven op aardewerk en sieraden, het tweede leven van een wijnton ….

Voor wie graag actief op ontdekkingstocht gaat, biedt deze verhaallijn diverse opties. Monumentale portretten openen tijdsvensters naar het (verre) verleden. Vind de sieraden en kledingaccessoires uit de portretten terug in de vitrines. Beleef een begrafenis in de Bronstijd. Maak kennis met een erf uit de ijzertijd. Ontmoet een Merovingisch echtpaar op doortocht in het Waasland. Herken je de locatie waar de koerier zijn brief aan het burgermeisje overhandigt? Wie zal volgens jou het kaartenspel winnen? ...

Achter de illustraties van een middeleeuwse tijdslijn zit toelichting verborgen over soms wel excentrieke modeverschijnselen in de middeleeuwen. Wie wil, kan ook een middeleeuwse riem met gordelgarnituur of een heuse pelgrimshoed passen. 

Nabij de restanten van de tegelvloer van de Boudelo-abdij bevindt zich de spelotheek van het verleden. Maak aan de hand van archeologische vondsten kennis met de wereld van ontspanning voor jong en oud van eeuwen terug. Balspelen, muziek, dans, gezelschapspelen … komen aan bod. Wie tijd heeft, kan iemand uitdagen voor een authentiek Romeins molenspel of enkele middeleeuwse liederen beluisteren. 

Een replica van een 17de-eeuws kabinet tenslotte geeft met modeplaten een beeld van de 17de-eeuwse mode. In de laden onderaan zijn verschillende stoffen, een portefraes en gadgets terug te vinden. Ben je fan van satijn of houd je meer van brokaat? Zie je jezelf al in een kostuum versierd met talloze knopen, goudgallons en kwasten? Hoeveel knopen tel je trouwens aan het herenkostuum rechts? 

Voor jonge gezinnen is er de museumbox met hedendaags keukengerei en sieraden. Wie goed rondkijkt, kan oudere voorbeelden van deze voorwerpen ook in de vitrines terugvinden. Gezinnen met kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen deelnemen aan het parcours ‘Op ontdekking met Arthur

Publiekswerking

 

Praktische informatie voor wie een bezoek aan SteM wil brengen:
Adres: Zwijgershoek 14 te 9100 Sint-Niklaas
Openingsuren: dinsdag-zaterdag: 14.00-17.00 u
zondag: 11.00-17.00 u
gesloten op maandag
Wintersluiting: vanaf de tweede week van december tot en met de derde week van januari
Prijs toegangsticket: 5 euro per persoon; 3,75 euro is het groepstarief en 2,50 euro voor jongeren en kansenpashouders