Home > Ontdek & Beleef > archeologisch erfgoed > op locatie in het Waasland
Erfpunt / op locatie in het Waasland

Doel van dit project is de resultaten van (recent) plaatselijk archeologisch onderzoek aan de inwoners van de gemeente voor te stellen en dit via permanente of tijdelijke opstelling (tentoonstelling).


Momenteel stellen enkel de gemeenten Waasmunster en Sint-Gillis-Waas ruimte en vitrines ter beschikking voor een permanente opstelling van onderzoeksresultaten.
 

 • Gemeentehuis Sint-Gillis-Waas

  In de wandelgangen van het gemeentehuis staat de belangrijke archeologische vindplaats Kluizenmolen in de spotlights. De geschiedenis van deze site - waar in de 12de eeuw de priorij van Kluize werd gesticht – gaat tot duizenden jaar terug met een jachtkamp van jager-verzamelaars.

   
 • Archeologisch opstelling in het Kasteel Blauwendael, Waasmunster

  In de inkomhal van het kasteel Blauwendael in Waasmunster worden twee belangrijke archeologische vindplaatsen voorgesteld: de Gallo-Romeinse vicus Waasmunster-Pontrave en het Merovingisch grafveld Waasmunster – Kloosterbos.

  De Gallo-Romeinse nederzetting is gelegen aan een meander van de Durme, nabij het huidige centrum van Waasmunster. De vicus bekleedde een centrale functie binnen de ruime regio, op commercieel vlak en mogelijk ook op religieus en administratief vlak. Het merendeel van de vondsten die in de opstelling getoond worden, zijn afkomstig uit de uitgestrekte grafvelden met meer dan 300 crematiegraven. Ze weerspiegelen de relatieve welvaart van een specifieke bevolkingsgroep in het noordwesten van het Romeinse Rijk.

  Tegen het einde van de 4de eeuw verdwijnt onder de toenemende druk van de Germanen geleidelijk elke Romeinse invloed uit onze streken.
  Dit machtsvacuüm wordt geleidelijk ingevuld door het Merovingisch koninkrijk onder leiding van de Salische Franken. Het Waasland komt ook nu weer terecht in de noordelijke periferie van een nieuw rijk met Parijs als hoofdstad.
  De materiële cultuur van het Merovingische rijk in het Waasland is vooral bekend door de rijke inhumatiegraven met vaatwerk, sieraden en wapens van de site kloosterbos.