Depot 11 vlechtwerk

Vlechtwerk

 

Annebeth Plyson studeerde archeologie aan de Universiteit Gent en aanvullend monumenten-en landschapszorg aan de Artesis Hogeschool Antwerpen. Haar passie voor archeologie startte bij een ‘mini-opgraving’ in eigen achtertuin op 11-jarige leeftijd. Bij die zoektocht vond ze een muntgewichtje. Nadien is de ‘archeologiemicrobe’ nooit meer verdwenen. Vandaag is zij een van de erfgoedconsulenten binnen de cel Beheer.

Haar vondst van de maand is een mand uit vlechtwerk die de wand van een waterput vormde. Deze waterput werd in 2012 opgegraven op de site te Melsele-Pauwstraat-Perzikenlaan. Het vlechtwerk is enorm mooi en verzorgd uitgevoerd. Het betreft de eerste waterput die Annebeth heeft opgraven en het was voor haar onmiddellijk een erg speciale door de mooi bewaarde mand. De waterput dateert waarschijnlijk uit de ijzertijd (800 – 57 v.Chr.).

Uitzonderlijk

Archeologische vondsten uit organisch materiaal (hout, leder, wol, vlas…) worden in het Waasland slechts in bijzondere omstandigheden aangetroffen. Hoe komt dat?

In een waterverzadigde en zuurstofarme bodem(laag) blijven organische artefacten normaal gezien eeuwenlang goed bewaard. De Wase bodem is echter heel zuurstofrijk. Hier gedijen verschillende micro-organismen (o.a. schimmels) die textiel en voorwerpen uit hout of leder langzaam maar zeker aantasten tot ze volledig zijn vergaan. Enkel artefacten die zich onder de permanente watertafel bevinden (bv. onderin een waterput of het onderstel deel van een waterput zelf) blijven bewaard.

Erfpunt verbindt en inspireert