Depot 15 mementoplaatje

Mementoplaatje

 

Jean-Pierre Van Roeyen was van bij het ontstaan van de Archeologische Dienst Waasland (1981) betrokken bij de werking. Na vele jaren veldwerk was hij ook actief als wetenschappelijk onderzoeker in het onroerenderfgoeddepot Waasland.

Als archeoloog werk je elke dag met informatie die mensen uit het verleden in de bodem hebben achtergelaten: sporen, voorwerpen,… Meestal blijven de mensen achter deze informatie totaal anoniem. Slechts zeer zelden krijg je wat persoonlijke informatie waardoor je bijna een afgelijnd beeld krijgt van de mens achter het voorwerp. Vandaar mijn keuze voor de vondst van de maand.

Afkomstig uit grafkapel

Het voorwerp is afkomstig uit een graf in de kapel van de middeleeuwse priorij Kluize (Clusa) te Kluizenmolen in Sint-Gillis-Waas. De religieuze gemeenschap werd er begin 12de eeuw gesticht en werd door een schenking in 1123 een bijhuis van de Gentse Sint-Pietersabdij. Zeker vanaf 1140 had de kapel van Kluize reeds hetzelfde statuut als een parochiekerk met alle rechten van dien, o.a. het recht op begraven. De bloeiperiode als priorij zou duren tot omstreeks 1250. Nadien werd het Kluizenhof, de boerderij die bij de priorij hoorde, verpacht.

Het graf werd bij het archeologisch onderzoek in 1990, naar aanleiding van de aanleg van fase 1 van de ambachtelijke zone Kluizenmolen, midden in de kapel aangetroffen. Van de stoffelijke resten van de overledene was niets bewaard. Aan het hoofdeinde (oostzijde van het graf) lag een fragment van een Gallo-Romeinse dakpan (gebogen pan of imbrex) waarin volgende tekst was gekrast:

– XIII • KL MARṪ (liggend streepje boven de T)
OLTETUS
SACERDOS
OBIIT

Vertaling

“de 13de dag voor de Kalendae van maart is Oltetus, priester overleden”.

Het betreft hier een mementoplaatje (gedenkteken).

Erfpunt verbindt en inspireert