Depot 23 glazen armband

Glazen armband

 

De vaste partner van Hubert de Bock bij de vele veldprospecties is Marc De Meireleir. Zijn interesse in de archeologie werd gewekt toen in 1981 de kranten aandacht besteedden aan de opgraving van een steentijdsite te Brecht door de Katholieke Universiteit van Leuven (KUL). Hij contacteerde de verantwoordelijke terreinarcheologen en kon datzelfde jaar onder hun leiding als vrijwilliger nog kennis maken met het echte terreinwerk. De daaropvolgende jaren versterkte hij meermaals als vrijwilliger diverse opgravingsteams van de KUL, de Universiteit Gent (UG), de Antwerpse vereniging voor Romeinse archeologie (AVRA) en Erfpunt.

Vele perioden binnen de tijdlijn kunnen Marc boeien, maar zijn voorkeur gaat uit naar de steentijd. Zijn collectie telt dan ook duizenden vuurstenen artefacten. Marc heeft verschillende favoriete objecten binnen zijn collectie. Voor ons project Object van de maand koos hij uiteindelijk voor een fragment van een armband uit glas, die hij enkele jaren geleden tijdens een van zijn prospecties te Sint-Gillis-Waas vond. Dit sieraad dateert uit de late ijzertijd. Glazen armbanden waren in die periode de finishing touch aan het kostuum van vrouwen.

Vrouwen uit de late ijzertijd

Vrouwen uit de ijzertijd dragen een lange en wijde tunica die min of meer de vorm heeft van een overmaatse t-shirt met boothals. Deze combineren ze met een cilindervormige mouwloze jurk die sterk lijkt op de Griekse peplos. De jurk wordt bovenop de schouders met spelden (fibulae) vastgezet.

Een andere combinatie is het dragen van een lange rok onder de tunica. Haar taille accentueert ze met een gordel uit leder of stof. Buitenshuis draagt ze nog een omslagdoek of een mantel.

Als schoeisel heeft men lage gesloten schoenen. Kousen ontbreken. Bij koude temperaturen wikkelt men gewoon lappen rond de voeten.

Deze kledingstukken zijn samengesteld uit prachtig gekleurde wollen of linnen stoffen, waarin eenvoudige tot complexe weefpatronen zitten verwerkt (ruiten, schuine of verticale strepen). Leder wordt vooral gebruikt voor de productie van schoenen, gordels en in beperkte mate ook voor mantels.

Garderobe

Hun garderobe wordt verfraaid met accessoires en sieraden. Onder de sieraden zijn vooral halsringen (torques), halssnoeren en armbanden populair. Tot de kledingaccessoires behoren de mantelspelden en riemen.

Brons is het metaal bij uitstek voor deze sieraden en accessoires. IJzeren sieraden komen ook vaak voor. Gouden en zilveren juwelen zijn een zeldzaamheid en voorbehouden aan de aristocratie. Barnsteen en glas genieten de voorkeur bij het vervaardigen van parels voor halssnoeren. Vanaf 200 v. Chr. dient glas ook als grondstof voor armbanden.

Gezien glas heel kwetsbaar is, werden glazen armbanden slechts bij speciale gelegenheden gedragen.

Erfpunt verbindt en inspireert