Depot 24 schervenmateriaal

Schervenmateriaal

 

Philippe Nelis sluit voorlopig als laatste ons rijtje van vrijwilligers af. Hij vervoegde onze groep vrijwilligers in 1998 bij de start van de opgraving van de kasteelsite Blauwhof te Steendorp. Al van jongs af aan koesterde Philippe een grote liefde voor geschiedenis en archeologie in het bijzonder. Toch koos hij professioneel voor een heel andere sector en is hij als gastro-entereloog werkzaam in het AZ Sint-Blasius.

Via een gemeenschappelijk kennis kwam Philippe eind vorige eeuw in contact met onze vorige directeur Rudi Van Hove. Gezien bij de opgraving op de site Blauwhof best wel wat extra handen konden worden gebruikt, besteedde Philippe Nelis in de eerste opgravingscampagnes heel wat vrije uurtjes op het terrein in Steendorp. Zijn eerste context betrof een afvalkuil met heel wat schervenmateriaal waaronder fragmenten van een kom in witbakkende klei. Bij remontage van deze scherven bleek de kom grotendeels bewaard te zijn. Het kommetje werd daarom door oud-collega en restaurator Paulus Florizoone vervolledigd en gerestaureerd.

Momenteel heeft de ADW geen langdurige opgravingen lopen en kunnen er geen vrijwilligers op het terrein worden ingezet. Toch blijft Philippe actief en voert hij samen met collega Johan regelmatig terreinprospecties uit. Toch geeft hij de hoop niet op dat er in de nabije of verre toekomst toch nog eens een onderzoeksproject plaatsvindt, waaraan hij op het terrein of in het depot een bijdrage kan leveren.

Presentatieschotel

Deze kom/schotel in witbakkende klei die aan de binnenzijde geglazuurd is, werd gebruikt om etenswaren te presenteren: fruit of desserts bijvoorbeeld.

Heb je enig idee hoe de pottenbakkers de glazuur kleurden en hoe het loodglazuur van deze schotel aan zijn mooie diepgroene kleur komt? Wel, door de toevoeging van koperschilfers aan het glazuurmengsel.

Deze schotel werd o.m. gebruikt voor het opdienen van desserts: vers en gekonfijt fruit, suikerwaren of koekjes bijvoorbeeld.

Naast het verse fruit uit de boomgaarden zoals peren, kersen, bessen, appelen …. kwamen uit het zuiden geïmporteerde druiven, citrusvruchten en meloenen op tafel. Ook gekonfijt fruit en gesuikerde amandelen waren bijzonder populair.

Erfpunt verbindt en inspireert