Depot 25 oude munt

Oude munt

 

Collega Johan van Cauter sluit als laatste de rij van medewerkers met hun favoriet voorwerp uit het depot. Johan studeerde in 1988 af als goudsmid. Maar omdat archeologie hem bijzonder interesseerde, startte hij in 1996 een van de vele opleidingen voor het consolideren van archeologische metalen.

In 2006 begon hij als metaalrestaurator bij onze organisatie. Ondertussen heeft hij al 100-en zo niet 1000-en metalen objecten geconsolideerd en vrijgelegd. Van alle behandelde voorwerpen zijn het de Romeinse munten uit bronsblik en een ijzeren kern, die hem het meest fascineren. Onderzoek van UGent heeft uitgewezen dat het bronsblik bestaat uit 90 % koper en 10 % tin. Waarschijnlijk werd het bronsblik met lood aan de ijzeren kern gesoldeerd. Over de functie van deze munten zijn numismaten het nog niet eens. Sommigen zien de munten als vervalsingen, anderen als noodgeld.

Onze depotcollectie telt enkele exemplaren van deze uitzonderlijke munten. Johan koos echter voor een munt uit een private collectie omwille van zijn uitzonderlijke goede bewaringstoestand. De munt behoorde oorspronkelijk toe aan Benoni Moens (1915-2009), een verdienstelijk amateurarcheoloog uit het Waasland en vrijwilliger bij de ADW. De munt heeft hij aangetroffen tijdens een van zijn vele prospecties op de Romeinse site Pontrave.

Romeinse keizers

Wist je dat Romeinse keizers de eerste vorsten waren die zich lieten afbeelden op munten?
Wil je weten wie de keizer is op de voorzijde van de munt en de identiteit van de godin op de keerzijde?

Collega Bart nam het favoriete object van metaalrestaurator Johan eens onder de loep en kon niet zonder enige moeite de identiteit van de keizer en de godin op de zwaar aangetaste munt achterhalen.

Niemand minder dan keizer Commodus staat op de voorzijde van de imitatiemunt (een sestertius) afgebeeld. Deze keizer regeerde van 177-192.

Op de keerzijde staat de godin Roma afgebeeld. Zij zit op een troon met een met kleine Victoria (overwinningsgodin) op de ene hand en een speer in de andere hand. Een schild rust tegen de troon.

De originele en officiële muntreeks werd in 190-191 geslagen. De imitatiemunt kan wel jonger zijn.
Boven een vergelijking van de imitatiemunt en een voorbeeld van het prototype.

Wist je dat Keizer Commodus in de film ‘the gladiator’ de bad guy speelde? Acteur Joaquin Phoenix speelde die rol met glans.

Erfpunt verbindt en inspireert