Depot 26 emailfragmenten

Emailfragmenten

 

Millefiori – klein maar fijn

Tijdens opgravingen te Melsele-Pauwstraat-Perzikenlaan in 2012 werden vier brandrestengraven aangetroffen. Dat zijn meestal rechthoekige kuilen waarin, na de crematie van de overledene, de resten van de brandstapel met gecremeerd botmateriaal en eventuele meeverbrande bijgiften werden gedeponeerd. Ze zijn vaak goed herkenbaar aan de hand van de zwarte, houtskoolrijke randen.

Tijdens de opgraving werd de volledige inhoud van de graven uitgeschept en bewaard in emmers of zakken. Deze zakken werden op een zeef van 1 mm uitgezeefd met water. Na het zeven blijft nog een belangrijk residu over met gecremeerde stukjes bot, houtskool, stukjes aardewerk,… Dit residu werd door archeoloog Annebeth Plyson met de hand verder uitgeselecteerd.

Blauwe glinstering

In één van de graven (spoor 53) werd een opmerkelijke vondst gedaan. Tijdens het uitselecteren viel een blauwe glinstering op. Na onderzoek onder de microscoop bleek het te gaan om verschillende stukjes email van enkele millimeters groot. Deze emailfragmenten zijn de enige resten van een Romeinse fibula (mantelspeld) met zogenaamde millefiori-decoratie. De bronzen delen van de fibula hebben de hitte van de brandstapel en de zure bodem helaas minder goed doorstaan en konden niet meer worden teruggevonden.

Erfpunt verbindt en inspireert