Archeologiedagen 2024: enthousiaste leerlingen volgen workshops van Erfpunt


Op 24, 25 en 26 mei vonden de Archeologiedagen plaats, een evenement dat de veelzijdigheid van archeologie onder de aandacht brengt. Gedurende deze dagen kon je deelnemen aan diverse leerrijke, avontuurlijke en speelse activiteiten die de nieuwsgierigheid van zowel jong als oud prikkelen. Opgravingen en ontdekkingen onthulden fascinerende details over ons verleden, zoals hoe onze voorouders leefden, wat ze aten en hoe hun woningen eruitzagen.

Ook Erfpunt organiseerde een activiteit tijdens deze Archeologiedagen. Een paar weken geleden organiseerden we een winactie voor scholen, die een educatief atelier bij ons konden winnen. Op vrijdag 24 mei, de start van de Archeologiedagen, was het zo ver: de Tovertuin uit Sint-Niklaas haalde onze Wase Archeologiekoffer af en kregen een boeiende les. Er kwamen ook meerdere klassen van het GTI Beveren langs, zij volgden het boeiende archeologie-atelier. Een kort interview met hen:

Erfpunt: “Wat vonden de leerlingen van het archeologie-atelier? Sprak het thema ‘archeologie’ hen aan?”

GTI Beveren: “Ze vonden het onderzoeken van de voorwerpen heel boeiend, vooral de munten. De link met de goden wekte bij hen veel interesse op. Het thema ‘archeologie’ sprak hen wel aan, door de verschillende objecten kwam hun verbeelding ook meer tot leven.”

Erfpunt: “Was het thema ‘archeologie’ iets dat ze al eerder tijdens de lessen hadden behandeld?”

GTI Beveren: “In de lessen worden de historische periodes behandeld, maar er wordt niet specifiek gefocust op archeologie. Wel wordt kort besproken hoe de Grieken en Romeinen leefden. De voorkennis van de leerlingen over archeologie was daarom vrij beperkt. Het atelier was wel heel toegankelijk en heeft de interesse zeker geprikkeld. Al doende en al luisterend leerden ze veel bij.”

Erfpunt: “Zijn er bepaalde zaken specifiek die de aandacht van de leerlingen hebben getrokken?”

GTI Beveren: “De leerlingen konden aan het eind van de workshop aan de slag met de vuurstenen dit was voor hen de kers op de taart. Dit droeg hun voorkeur zeker weg en vraagt naar een vervolg. Ze toonde ook interesse naar de speren en dierenhuiden in het lokaal.”

Erfpunt: “Wil je verder nog iets kwijt over het archeologie-atelier?”

GTI Beveren: “De gids, Johan Buyens, heeft de workshop met veel liefde en passie verzorgd. Hij wist de leerlingen te boeien, bracht rust wanneer nodig en beantwoordde geduldig alle extra vragen, waarbij hij inspeelde op hun interesses.”


Wil jij met jouw klas ook een educatief atelier volgen bij Erfpunt?

Wij bieden verschillende soorten ateliers aan, die bij ons kunnen gevolgd worden of gewoon bij jou in de klas. Alle info vind je op deze pagina.

Erfpunt verbindt en inspireert