Archeologiedagen in het Waasland


Er staan weer heel wat fantastische activiteiten op het programma tijdens Archeologiedagen komend weekend. Wij tippen er graag twee voor jullie in het Waasland, te beginnen met ‘Er zit meer in een plekje dan je denkt‘. Vandaag is het landbouwgrond, een verloren plekje in Stekene. Maar in de late ijstijd was er een meer, in de steentijden kampementen en in de middeleeuwen een machtige abdij! Zo zie je maar dat er een heel rijk verleden recht onder je voeten zit. Kom het op zaterdag 10 oktober ontdekken, beleven en doen. Coronaproof, dat spreekt.

Singelberg onder de scanner

De Singelberg is de plek waar eeuwenlang een trotse burcht stond die het land van Beveren domineerde. Joos Vijd groeide er op. Zestig jaar eerder echter, rond het jaar 1300, was de Singelberg het strijdtoneel voor een fikse familieruzie die met veel geweld en drama werd uitgevochten. Een kleine ‘Game of Thrones’ in Beveren, als het ware!

Dat strijdtoneel – de burcht, het neerhof en de verschillende poorten en bruggen – werd door een bodemscan door de archeologen van Erfpunt voor het eerst realistisch gesitueerd en in kaart gebracht, zonder dat daarbij ook maar één spade in de grond werd gestoken. Tijdens Archeologiedagen presenteren onze archeologen de resultaten aan het publiek en vertelt Kevin Poschet alles over het bewogen verleden van deze site. Zondag 11 oktober, tussen 13:00 en 17:00u.


.

Erfpunt verbindt en inspireert