De keuze van Charlotte


Erfgoed van de toekomst?

Villa Sigma, Rupelmonde – Ontwerp en beeld: OOA | Office O Architects

Vandaag heb ik het eens over iets anders: dit keer geen item(s) uit de inventaris, maar een toekomstig project dat er veelbelovend uitziet. Recent werd de Villa Sigma in Rupelmonde geselecteerd voor de uitreiking van de WAF (World Architecture Festival) Awards. Het nog niet-uitgevoerde ontwerp is van het bureau OOA | Office O Architects en maakte kans om verkozen te worden tot Building of 2017 in de categorie ‘Future projects – House’. Andere Belgische nominaties gingen naar het Havenhuis in Antwerpen van Zaha Hadid, de Nike European Logistics campus met de grootste groene gevel van Europa en de vernieuwde Koningin Elisabethzaal. Daarmee wordt de Villa Sigma tot de mooiste architecturale hoogstandjes van de wereld gerekend. 

Eerder kwamen al enkele Wase gebouwen aan bod die optreden als landmark in de natuur. Daarbij wordt in het ontwerp vaak teruggegrepen naar de eigenheid van het glooiende landschap. Ook de Villa Sigma is een mooi voorbeeld van de architecturale ontwikkelingen die zich voordoen buiten de stad. Rem Koolhaas maakte er de tentoonstelling Countryside: the future rond in het Guggenheim in New York. Hij ziet het platteland, de 98% van het wereldoppervlak dat geen stad is, als een laboratorium voor nieuwe vormen van werken, wonen, ontspannen en ecologie. Over de stad werd al veel geschreven, maar nu wordt het volgens hem tijd dat we de andere kant op kijken. Het platteland is nu het domein waar zich radicale veranderingen voordoen. Zeker in deze tijden komen we tot het besef dat we in de stad met te veel op elkaar gepakt zitten en zoeken de mensen hun rust op. 

Villa Sigma, Rupelmonde – Ontwerp en beeld: OOA | Office O Architects

De Villa Sigma wordt ingepland in een groot domein van 3,5 ha, tussen het dorp Rupelmonde aan de ene zijde en het natuurreservaat rond de Schelde aan de andere zijde. Het concept sluit aan bij het Sigmaplan dat de kans op overstromingen van de rivier moet inperken en tegelijk de natuur wil opwaarderen. Het is ook om die reden dat voor een brug-achtige structuur gekozen werd. De villa voorziet zowel in woon- als werkruimte en werd op vraag van de opdrachtgever een echte eyecatcher. Tegelijkertijd zorgt het gesloten volume voor de nodige privacy van de bewoners. Het volume op twee steunpijlers lijkt te zweven op een tiental meter hoogte, waardoor het meteen ook zichtbaar is voor wandelaars van het natuurreservaat. Wie weet blijft het niet bij dit architecturale hoogstandje, het Wase landschap is rijk aan mogelijkheden en heeft bijgevolg alles in zich om een regio van de toekomst te worden. 

‘De keuze van Charlotte’ is een wekelijkse zomercolumn waarin Charlotte Delannoye haar eigenzinnige blik laat vallen op een of meerdere stukjes bouwkundig erfgoed in het Waasland, die al dan niet op de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed staan.

 

Erfpunt verbindt en inspireert