De keuze van Charlotte


Recent erfgoed in Temse

Het bouwkundig erfgoed van Temse wordt op dit moment volop herbekeken. Ik was verrast dat tussen al de gebruikelijke hoeves en landelijke architectuur in het Waasland, ook indrukwekkende modernistische gebouwen terug te vinden zijn.

Woning van Hoecke (Foto: Erfpunt)

Een opvallend voorbeeld van recent erfgoed is de Woning Van Hoecke in Elversele. De villa blijkt zelfs door niemand minder dan de Antwerpse architect Renaat Braem (1910-2001) ontworpen te zijn. Het golvende dak verwijst naar de typische bolle akkers die het Waasland kenmerken. In het ontwerp wordt zo de ronding van het terrein voortgezet. Het gebouw werd opgetrokken in 1973 en vertoont naast deze organische elementen ook invloeden van het nieuwe bouwen. De witgeschilderde gevel uit baksteen en beton en de pilaren, met daartussen grote glaspartijen, doen sterk denken aan de ontwerpen van Le Corbusier. Aan de woning werd ook een grote tuin voorzien met bloemenweiden en fruitbomen, wat opnieuw de relatie tussen het gebouw en de landelijke omgeving versterkt.

Huis De Uil (Foto: Erfpunt)

Gelijkaardige elementen zie ik terugkomen in het Huis De Uil in Temse. Dit gebouw staat niet op de inventaris, maar werd door ons opgemerkt tijdens het actualiseren van de inventaris bouwkundig erfgoed. De villa dateert uit 1924 en werd ontworpen en bewoond door kunstenaar Karel Aubroeck (1894-1986). Naarmate zijn bekendheid toenam, breidde hij de woning uit met meerdere ateliers. Hij had nood aan grote ruimtes om monumentale sculpturen te realiseren, zoals het Koning Albertmonument in Nieuwpoort.

Ook de vrouwelijke figuur die de Schelde voorstelt op de Temsebrug is van zijn hand. De vroegere voordeur van de villa in houtsnijwerk zou de karakteristieken van de omgeving hebben uitgebeeld: een uil verwees naar de naam van de wijk, een fontein naar die van de straat en de Heilige Amelberga naar diens verering in Temse. Door de symmetrische opbouw van het volume is de woning eerder tot de art deco te rekenen. De 20ste-eeuwse gebouwen uit Temse die nu op de inventaris staan, beperken zich voornamelijk tot burgerhuizen in een meer traditionele of eclectische stijl. Slechts een klein aantal is uitgevoerd in art deco of een modernistische stijl.

De Woning Van Hoecke is tot nu toe zelfs het enige gebouw van na WO II dat tot de lijst van bouwkundig erfgoed in Temse behoort.

‘De keuze van Charlotte’ is een wekelijkse zomercolumn waarin Charlotte Delannoye haar eigenzinnige blik laat vallen op een of meerdere stukjes bouwkundig erfgoed in het Waasland, die al dan niet op de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed staan.

Erfpunt verbindt en inspireert