De keuze van Charlotte


Landschappelijke erfgoed in Lokeren

Brug in art deco

De Villa ter Beuken in Lokeren is op zich al een heel indrukwekkend bouwwerk. De huidige villa is gebouwd in eclectische stijl met art nouveau-invloeden en verwijzingen naar de cottagestijl, volgens het ontwerp van de Gentse architect Prosper Alfred Buyck (1873-1938). Ook aan de inrichting van het interieur werd veel belang gehecht. Het gebouw werd enkele jaren geleden gerestaureerd, het park en de bijhorende parkconstructies nog niet. De uitvoering van het beheersplan van Villa ter Beuken moet hier nu verandering in brengen.

Het parkdomein vormt samen met de villa een historisch geheel. De groenstructuur werd al vroeger aangelegd, in de tweede helft van de 19de eeuw. Toen werd de tuin omgevormd tot een omheind park naar Engels model. Kenmerkend voor deze landschappelijke stijl zijn de vloeiende lijnen die zich aftekenen in het park en het onregelmatige plan. De Engelse landschapstuin speelt in op het gevoel en spiegelt zich aan de schone kunsten. Daarbij is het perspectief belangrijk. De verschillende zichtassen worden versterkt door kleine bouwwerkjes. Samen met de bouw van de villa werd achter het huis een borstwering met kleine rotstuin en waterpartij en links van de villa een ijskelder opgetrokken. Vandaag zijn er ook nog een aantal oude en waardevolle solitaire bomen overgebleven en twee beukendreven.

De toegangspoort in art deco

In de jaren ’20 werd centraal een serpetinevijver aangelegd. Bij dit soort vijver maken de oevers een S-vormige curve, analoog met de line of beauty uit de Britse schilderkunst. Iets later werd een opmerkelijke art-deco brug toegevoegd. Deze opdracht ging naar de Gentse interbellumarchitect Geo Bontinck (1903-1999). Hij tekende ook een decoratief hekken als straatafsluiting, dat verloren is gegaan. De huidige toegangspoort en de parkmuren werden bedacht door Fernand De Bruyn (1906-?). Hij voorzag ook een conciërgewoning, die al enkele jaren leeg staat.

De poort zal hersteld moeten worden en ook de conciërgewoning kan wel wat opknapwerk gebruiken. De restauratie van de betonnen brug is dringender. De vloer van de brug met een geometrisch patroon in gekleurde mozaïeksteentjes is niet meer volledig. Het patroon kan weer hersteld worden op basis van een reconstructietekening. Daarnaast dient de betonrot van de brug en de overmatige klimopbegroeiing aangepakt te worden. Verder zijn er tussen de kronkelende paadjes nog twee andere vlakke bruggen met een gietijzeren balustrade aanwezig.

De voornaamste doelstellingen van het beheersplan bestaan erin om het bestaande (nu publieke) park maximaal te behouden en de ensemblewaarde van het geheel te vrijwaren. Dit door de zichtas tussen villa en park en de verschillende doorgangen terug te brengen en de overgroeide parkelementen vrij te maken en weer in ere te herstellen.

‘De keuze van Charlotte’ is een wekelijkse zomercolumn waarin Charlotte Delannoye haar eigenzinnige blik laat vallen op een of meerdere stukjes bouwkundig erfgoed in het Waasland, die al dan niet op de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed staan.

 

Erfpunt verbindt en inspireert