Erfpunt Easter Challenge


Ga jij onze paasuitdaging aan?

Het is paasvakantie! Dat betekent dat wij met ons archeologenteam eens niet naar scherven, paalkuilen en waterputten speuren, maar dat we twee weken lang paaseieren gaan opgraven. Doen jullie met ons mee?

Pas wel op, bij elk van veertien paaseieren hoort een opdracht of uitdaging, die jullie in deze uitzonderlijke coronatijden niet alleen wat kan afleiden en bezighouden, maar die jullie ook zal doen kennismaken met allerlei erfgoed in jullie eigen huis en buurt. Vanaf maandag posten we elke dag een paasei op onze Facebook en Instagram, telkens met een bijbehorende uitdaging.

Bij sommige uitdagingen moeten jullie een foto maken, iets tekenen, knutselen of bouwen. Laten jullie ons dan jullie creaties zien? Plaats een foto in de comments op Facebook. Met de tofste reacties doen we later nog iets leuks (maar wat willen we nu nog niet verklappen)!

Doe jij ook mee? Laat het ons weten met de hashtag #erfpunteasterchallenge

Op deze schitterende tekening van onze huistekenaar Erik Pijl zie je dat ons team al druk in de weer is. Klik op de afbeelding om ze in hoge resolutie te downloaden en op A4-formaat af te printen. Je zult ze nog nodig hebben voor een van de uitdagingen!


De challenge zit er ondertussen alweer op, maar dat niet weg dat je je natuurlijk nog altijd mag amuseren met de opdrachten die we je voorschotelden. De kleurplaat onderaan kan je ook nog altijd downloaden en inkleuren. Jullie resultaten mag je ons ook nog altijd bezorgen. Hieronder vind je ze nog eens allemaal op een rij:

  • Wandel rond in je buurt en nomineer een gebouw of constructie dat volgens jou nooit verloren mag gaan. Groot of klein, maakt niet uit. Maak een foto en vertel waarom jij het mooi of belangrijk vindt.
  • Ruim je rommellade of -kast op en ga op zoek naar een archeologisch of ander oud of obscuur object dat jij of misschien wel je grootvader ooit heeft opgeraapt van de grond. Neem er een foto van en deel je die met ons?
  • Maak een foto van de oudste boom in je buurt, of de boom waarvan je denkt dat hij misschien wel eens de oudste zou kunnen zijn. Deel je de foto met ons?
  • Zoek eens op zolder, in je tuinhuis of garage naar afgedankte stenen bloempotten. Sla ze in scherven en verstop de scherven in de tuin of zandbak (eventueel met oude munten erbij!). Laat de kinderen met truweel en borstel de scherven en munten opgraven.
  • Wist je dat miljoenen jaren geleden het Waasland op de bodem van een tropisch zee lag, bedekt was met schelpen en haaientanden? Maak je eigen fossielen door schelpen af te drukken in boetseerklei. Geen schelpen in huis? Verzin een diertje, plant of spoor dat heel lang geleden onder jouw huis leefde of groeide en teken het fossiel met een stokje of tandenstoker. Misschien was het wel een dino of een draak!
  • Kom je soms kappelletje op jouw fiets- of wandelroute tegen? Neem een foto en deel ze met ons. Aan welke heilige is het kappelletje gewijd?
  • Wat dacht je dan om een spannend verhaal over een Romeinse of een middeleeuwse muntschat te verzinnen? Misschien blijk je wel over echt schrijversbloed te beschikken! Of misschien teken je er graag bij en wordt het een strip! Stuur je ons het resultaat door? Wij lezen het heel graag!
  • Dit jaar werken we bij Erfpunt aan een syntheseonderzoek, waarin we ons buigen over de aanwezigheid van het ‘geschrankt vierbeukig gebouwtype’ in het Waasland. Kan jij die met takken nabouwen? Geen takken bij de hand? Dan heb je misschien wel Lego of andere bouwblokken in huis en lijkt een Romeinse villa je wel iets? Wil je helemaal loos gaan? Bouw dan een heus castellum na! De voorbeeldafbeeldingen vind je hier.
  • Bel of skype je vaak met je grootouders in deze rare tijden waarin we hen niet kunnen bezoeken? Vraag eens hoe hun dorp of stad er vroeger uitzag en wat er allemaal veranderd is sinds zij even oud waren als jij nu. Laat ons gerust weten wat ze vertellen, wat voor jou de grootste verrassingen in hun verhaal zijn.
  • Passeer je tijdens jouw fiets- of wandeltocht toevallig jouw parochiekerk? Weet wanneer de kerk is gebouwd? Herken je de bouwstijl(en)? Is de kerk nog open of is ze gesloten? Stel dat je zelf iets mocht organiseren of doen in een kerk, haar een nieuwe bestemming geven? Wat zou je doen/kiezen? Laat het ons weten!
  • In deze quarantaineperiode worden heel wat puzzels gemaakt en gezelschapsspelen gespeeld. Heb je alle bordspelen al gezien ondertussen? Waarom probeer je dan eens geen Romeins spelletje ‘latruculi’? Het lijkt wat op dammen en wie zin heeft kan de speelschijfjes ook nog eens zelf maken in klei! Zo’n speelschijfje was onlangs nog ons #objectvandemaand; je vindt alle info over én de spelregels van ‘latruculi’ hier.
  • Download en kleur de schitterend kleurplaat in die onze huistekenaar Erik Pijl maakte. Toon je ons het resultaat?
Erfpunt verbindt en inspireert