Johan Smet blikt terug op zijn periode als voorzitter bij Erfpunt


Onlangs namen we afscheid van onze voorzitter Johan Smet. Johan was ruim 12 jaar onze voorzitter en 18 jaar bestuurder bij Erfpunt. In dit interview blikken we samen met hem terug op zijn periode bij Erfpunt. 

Erfpunt: “Dag Johan, zou je jezelf kort kunnen voorstellen?”

Johan: “Ik ben Johan Smet, 68 jaar en gepensioneerd kinesist, manueel therapeut. Ik was en ben een sociaal bewogen man. Voorheen was ik lid van diverse verenigingen en later van verschillende gemeentelijke adviesraden. In 2000 begon mijn ‘politieke carrière’, wat ook kan beschouwd worden als aan sociaal engagement. Ik zetelde 24 jaar (2000 tot 2024) in de gemeenteraad van Beveren waarvan 5 jaar als schepen. Van 2006 zetel ik in de raad van bestuur van Erfpunt, waarvan van 2013 tot 2024 als voorzitter.”

Erfpunt: “Hoe ben je ooit in de raad van bestuur gekomen?”

Johan:  “Door mijn grote interesse in geschiedenis en erfgoed, en mijn functie in de politiek, belandde ik dus in 2006 in de raad van bestuur. Voor mij was dat een waar geschenk.”

Erfpunt: “Hoe heb je het voorzitterschap bij Erfpunt ervaren?”

Johan: “Het voorzitterschap was een zeer boeiende en uitdagende periode. De transitie van Archeologische Dienst Waasland naar Erfpunt, een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst in 2016, was zeker de grootste uitdaging. Tot 2016 ging het alleen over archeologie, daarna werd ook bouwkundig en landschappelijk erfgoed deel van onze werking. Dankzij de expertise van het gehele team konden we de erkenning verkrijgen en zijn we vandaag uitgegroeid tot een waardevolle, robuuste organisatie.”

Erfpunt: “Wat maakt onroerend erfgoed voor jou zo bijzonder?”

Johan: “Onroerend erfgoed vertelt verhalen: een gebouw is meer dan bakstenen. In die gebouwen wonen mensen. Gebouwen en hun bewoners  dragen een hele geschiedenis met zich mee. Die verhalen boeien me enorm. Onroerend erfgoed schrijft mee aan de geschiedenis. Ik zweer bij het gezegde van een wijs man: ‘De geschiedenis stelt ons enigszins schadeloos voor de kortheid van het leven.’”

Erfpunt: “Wat waren enkele van de grootste verwezenlijkingen in uw periode als voorzitter?”

Johan: “De grootste verwezenlijking was het bekomen van  onze erkenning als Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst (IOED) door het Agentschap Onroerend Erfgoed Vlaanderen. Het bekomen van deze erkenning was van levensbelang en  kan  vooral op het conto van directeur Inge Baetens  geschreven worden. Uiteraard was ik als voorzitter politiek verantwoordelijk. Alle opgravingen van ons archeologisch onderzoeksteam, hebben mij altijd gefascineerd. Alle publiekswerking daar rond , zoals open sleuvendagen, vond ik fantastisch. De reizende tentoonstelling ‘Marius en Stella’ over Romeinse landbouw en recent de schatkamers van de Boudelo-abdij, in samenwerking met Stekene. Verder ben ik heel trots op ons aanbod van educatieve ateliers gefaciliteerd door onze Erfpunt Academie. Een ander hoogtepunt was de restauratie en herbestemming van Hof ter Welle tot het Erfgoedhuis in Beveren tijdens mijn schepenmandaat. Erfpunt was daarin trouwens een niet onbelangrijke partner. Ik kan nog heel lang door blijven gaan, er zijn zo veel zaken die mij sterk gaan bijblijven.”

Erfpunt: “Wat zijn volgens jou de sterktes van Erfpunt?”

Johan: “De bekwaamheid van al onze medewerkers. De inzet van onze vrijwilligers. Niets komt echter vanzelf. Gedrevenheid, volharding , liefde voor het vak zijn eigenschappen die binnen Erfpunt tastbaar aanwezig  waren en zijn. We zijn uitgegroeid tot een sterke organisatie met verschillende pijlers. Erfgoedbeheer, archeologie, bouwkundig en landschappelijk erfgoed zijn onze troeven. De publiekswerking gedragen door de Erfpunt Academie en een onze erkenning als onroerend erfgoed depot Waasland zijn de kers op de taart. Dit alles maakt van Erfpunt een gerespecteerde speler in het erfgoedsegment. Op dit alles mogen we toch wel fier zijn.”

Erfpunt: “Wat zijn jouw plannen na het voorzitterschap?”

Johan: “Bij Erfpunt zal ik actief blijven als vrijwilliger in dienst van de Erfpunt Academie. Zo zal ik onder andere langsgaan in scholen met onze Wase Archeologiekoffer en eventueel fungeren als gids steentijd en romeinse tijd. Daarnaast ga ik meer gidsen in Beveren, nu Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht, en blijf ik actief als gemachtigd verkeersopzichter bij de lagere scholen in Vrasene. Ik kijk er ook naar uit om iets meer samen met mijn echtgenote te reizen en tijd door te brengen met onze kleinkinderen.”

Erfpunt: “Hartelijk dank, Johan, voor dit fijne gesprek en je jarenlange toewijding! Ook de raad van bestuur wil je graag bedanken benoemt je met plezier tot erevoorzitter van Erfpunt. Van harte proficiat!”


Tijdens de laatste feestelijke raad van bestuur gaven we alle bestuursleden van Erfpunt een linosnede, gemaakt door Isabelle Dubois, om hen nogmaals te bedanken voor hun inzet van de voorbije jaren. De linosnede blikt terug op verschillende verwezenlijkingen van Erfpunt in het Waasland doorheen de jaren.

 

Erfpunt verbindt en inspireert