Kindvriendelijke archeologische tentoonstelling over eerste Vlaamse kastelen van start

Kindvriendelijke archeologische tentoonstelling over eerste Vlaamse kastelen van start

Van 28 januari tot 28 februari staat de tentoonstelling ‘Bult in zicht! Middeleeuwse mottekastelen in het landschap’ in Beveren. De expo toont in primeur de resultaten van nieuw archeologisch syntheseonderzoek naar kastrale mottes, de oudste kastelen van Vlaanderen. Er moeten ooit wel honderden van die mottekastelen in West- en Oost-Vlaanderen hebben gestaan. En sommige leven door tot op vandaag.

Mottes?
Met de mottekastelen keren we ongeveer 1 000 jaar terug in de tijd. Midden elfde eeuw bouwde de hoge adel bij ons de eerste mottes uit militaire en prestigieuze overwegingen. Een motte bestond uit twee bergen aarde (bulten) met een diepe gracht en een houten palissade
errond. Op de hoogste bult, het opperhof, stond een houten toren, de donjon. De laagste heuvel, het neerhof, was het kloppende hart waar het dagelijkse leven plaatsvond. Er werd gewoond, geboerd, gefabriceerd en gebeden. Vaak groeiden die neerhoven uit tot de dorpen van vandaag. Ook bleven sommige heuvels en grachten bewaard.

Ontdekkingen
De onderzoekers identificeerden met zekerheid meer dan 75 mottekastelen in Oost- en WestVlaanderen. De tentoonstelling brengt voorbeelden uit Aalst, Beveren, Brakel, Brugge, Damme, Diksmuide, Evergem, Gent, Geraardsbergen, Gistel, Heuvelland, Houthulst,
Kortemark, Lo-Reninge, Merelbeke, Ninove, Oudenaarde, Veurne en Wichelen. Daarnaast zijn nóg tientallen sites in de provincies mogelijk een motte.

Vernieuwend aan het onderzoek is dat de relatie van de motte met het landschap werd bekeken. Welke plekken werden uitgezocht om een motte te bouwen en welke impact had de bouw van de motte op het landschap? “We zijn blij dat we nieuw wetenschappelijk onderzoek tot bij de mensen kunnen brengen, en dat we hen zo bewust kunnen maken van wat er zich allemaal in hun eigen omgeving bevindt. Op die manier vergroten we het draagvlak voor erfgoed. Heel fijn om dat in samenwerking te kunnen doen met al deze partners.”
gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed

Beverse mottes
Voor Beverenaren is het bekendste daarvan natuurlijk Singelberg.

Foto: Singelberg Beveren
© GATE Archaeology

Uit-tip met kinderen
De tentoonstelling is kindvriendelijk ingericht door een samenwerking met Lego-Master én archeoloog David Vanhee. In de expo zie je een motte die David zelf bouwde, maar ook jij kunt er zelf aan de slag met Lego-stenen. Je krijgt ook heel wat bouwtips voor achteraf, thuis of in de klas. Met je bouwsel kan je ook deelnemen aan een wedstrijd, waarbij je een bezoek van de Lego-Master kunt winnen!

© Provincie West-Vlaanderen

Praktische info
De expo staat vanaf 28 januari tot 28 februari in Erfgoedhuis Hof ter Welle, Anna Piersdreef 2, Beveren. Iedere woensdag en zondag, tussen 14 en 17 uur. Toegang is gratis. Daarna reist de tentoonstelling tot 10 april naar Ninove, en nadien gaat het verder, alvast tot eind 2024. Alle info vind je op www.bultinzicht.be.

‘Bult in zicht!’ is een initiatief van de Provincies Oost- en West-Vlaanderen met steun van het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap. Het onderzoek werd uitgevoerd door Goed in erfgoed, GATE-archaeology en de UGent.

Erfpunt verbindt en inspireert