Lezing: Rouwmaaltijden en eet- en drinkcultuur bij begrafenissen doorheen de eeuwen


In deze lezing, die Erfpunt Academie aanbiedt in samenwerking met Faro en het Vrouwencentrum Sint-Niklaas, spitsen we ons toe op de evolutie van rouwmaaltijden en eet- en drinkcultuur bij begrafenissen doorheen de eeuwen heen. We verwelkomen Katrijn D’hamers van Faro, mede-auteur van het boek Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen. Zij onderzocht met enkele collega’s de evolutie van rouwmaaltijden.

Foto: Titus Simoens

Katrijn D’hamers verwoordt haar lezing als volgt: “Hoe oud is de oudst bekende rouwmaaltijd? Sinds wanneer spreken we van een koffietafel? Wat eet men tijdens een herdenkingsmaaltijd in de verschillende Vlaamse provincies? Welke evolutie is merkbaar in het Waasland? Zijn er ook persoonlijke invullingen mogelijk? Welke accenten leggen personen met een migratie-achtergrond? En bestaan er ook koffietafels voor overleden huisdieren?”

Veel interessante vragen. Dat één en ander in beweging is, mag blijken uit deze lezing van een 50-tal minuten.

Deze lezing gaat door in het Vrouwencentrum Sint-Niklaas, Nieuwstraat 34, op 26 oktober om 14u. Kostprijs = 8 euro, 1 drankje inbegrepen. Reserveren bij voorkeur via mail vzwvrouwencentrum@skynet.be, tel 03 777 97 00 of 03 776 87 43, marleen.colyn@edpnet.be.

Erfpunt verbindt en inspireert