Ontdek hier het aanbod en de brochure van Open Monumentendag 2023!


Op 10 september 2023 vindt Open Monumentendag weer plaats in het Waasland. Dit jaar is Sint-Niklaas trotse gaststad van dit evenement en worden er tal van boeiende activiteiten georganiseerd. Ook heel wat andere Wase gemeenten hebben op 10 september een fantastisch aanbod gepland. We geven je hier graag alvast een voorsmaakje van wat het Waasland op Open Monumentendag zoal te bieden heeft. 

In Beveren verrast men je op verschillende locaties met de geschiedenis van Kallo, en kan je snuisteren in de briefwisseling van Eximius van de Velde. In Kruibeke organiseert men onder andere een uniek kioskconcert, kan je kennis maken met varend erfgoed en het heropende kasteel Wissekerke bezoeken. Maar ook op de Schans Landmolen en in de Graventoren valt van alles te beleven.

In Lokeren staan de villa’s en de Heirbrugsite centraal en kan je een kijkje nemen in het fenomenale kasteel Verloren Bos. Moerbeke kiest onder andere voor een gezellige picknick in het park van Moerbeke. Ook de geschiedenis van de familie Lippens komt aan bod in Kasteel Lippens / Gemeentehuis Moerbeke.

Als gaststad heeft Sint-Niklaas heel wat te bieden. Zo kan je onder andere het nieuwe museum ontdekken in het pas gerestaureerde Huis Janssens, het openluchtspektakel “R de musical” bijwonen (met Reynaert De Vos in de hoofdrol), in exclusiviteit de beiaard of het stadsarchief bezoeken of je verdiepen in  de geschiedenis van de kerktoren en de kapel op het kasteeldomein Belsele. Sint-Gillis-Waas huldigt 150 jaar Sint-Egidiuskerk en toont een aantal bodemvondsten (die Erfpunt voor de gelegenheid heeft verzameld) die inzage geven in de vroegste geschiedenis van de gemeente. Stekene verrast je in “Stekene – de film” met een bonte samenstelling van historische beelden, die de geschiedenis van de parochies in Stekene vertolkt.

Temse bied je onder andere een erfgoedwandeling door het maritieme verleden van Temse en van de Boelwerf. Misschien heb jij daarna ook zin om je steentje bij te dragen aan de restauratie van deze prachtige torenkraan?  En last but not least, werken Waasmunster en Hamme samen om jou met allerlei toffe activiteiten kennis te laten maken met de geschiedenis van de Mirabrug.

Je ziet het, in onze regio hoef je je op Open Monumentendag niet te vervelen!

Ben je benieuwd naar het volledige aanbod? Ontdek snel alle details over de Wase activiteiten op Open Monumentendag in onze uitgebreide brochure.

De brochure downloaden doe je hier.

Erfpunt verbindt en inspireert