Ontmoet onze fantastische vrijwilligers: Lily en Annie

Ontmoet onze fantastische vrijwilligers: Lily en Annie

Al heel wat jaren zijn vrijwilligers Lily en Annie een vaste waarde bij Erfpunt. Hun talent? Goed kunnen puzzelen en heel veel geduld. Lees hieronder het interview dat we deden met de dames en kom te weten hoe ze al die jaren geleden bij Erfpunt terechtkwamen en wat ze hier nu juist allemaal doen.

Erfpunt: “Dag dames, kunnen jullie jezelf even voorstellen en vertellen hoe jullie hier terecht gekomen zijn?”

Lily: “Ik was al enkele jaren op pensioen en zag toen op de site van Erfgoed een oproep van Bart: Erfpunt zocht mensen met veel geduld die graag puzzelden. Dat sprak mij wel aan! Die oproep is ondertussen al zo’n 7 à 8 jaar geleden, zo lang ben ik al op post bij Erfpunt. Een tijdje was ik hier de enige vrijwilliger, maar daarna bracht ik al eens een vriendin mee. Toen die vriendin er mee stopte, bracht ik Annie mee!”

Annie: “Dat klopt, ik was op zoek naar vrijwilligerswerk en hoorde Lily altijd zo enthousiast vertellen over het werk dat ze hier doet. Ik wist eerst niet wat ik hier juist zou moeten doen, maar ik vond het heel fijn en zo ben ik hier blijven plakken. Het is ook altijd heel gezellig om hier samen met Lily te werken. Ik ben niet lang voor de coronapandemie begonnen met het vrijwilligerswerk hier.”

Erfpunt: “Zo leuk om te horen! Hoe vaak komen jullie hier vrijwilligerswerk doen?”

Lily: “In het begin kwam ik 1 of 2 keer per week, afhankelijk van hoeveel werk er was. Nu komen Annie en ik 2 vaste halve dagen per week: een halve dag op maandag en een halve op dinsdag. Tijdens corona kreeg ik ook thuis al eens wat sorteerwerk, maar het fijnste is toch om het hier te doen. Na een tijdje leerde ik ook alle medewerkers kennen doordat iedereen hier een koffietje kwam halen.”

Erfpunt: “Hadden jullie al interesse in archeologie of is dat hier gegroeid?”

Lily: “Ik had zeker interesse, maar als je er niet veel van kent, blijft het toch iets dat ver van je bed staat. Bart vertelde me vooral veel verhalen waar mijn mond van openviel. Na een tijdje rol je echt wel in die wereld van geschiedenis en archeologie, erg boeiend! We hebben geen opleiding gekregen, maar je leert het werk hier echt wel al doende.”

Erfpunt: “Hier zijn inderdaad heel wat interessante verhalen te vertellen! Kunnen jullie nu even uitleggen welk werk jullie hier zoal doen?”

Annie: “We zijn vooral begonnen met botschilfers te zoeken in houtskool. Eigenlijk halen wij alles wat van die houtskool kan afwijken, eruit. Mijn leukste vondst was een nageltje van een Romeinse sandaal in de houtskool! Ik wist natuurlijk eerst niet vanwaar dat nageltje kwam, maar Bart wist het mij te vertellen. Ik vond het heel plezant om zoiets tegen te komen tijdens het sorteren.”

Lily: “Ik ben ook begonnen met die schilfers te zoeken in houtskool. Zo kon ik al die jaren geleden al meteen mijn steentje bijdragen aan het Crumble-project. Ik vond het best intensief om direct met zo’n project te starten, maar gelukkig deed Bart ook altijd nog eens een controle nadat ik de eerste sortering gedaan had.”

Erfpunt: “Klinkt erg interessant. Waar werken jullie nu aan?”

Lily: “Nu sorteren we scherven van de opgraving Kemzeke-Verkeerswisselaar uit ‘98-‘99. Daar vonden ze een oude pottenbakkerij met kuilen vol misbaksels. Wij halen er vooral de scherven uit waar een bepaalde vorm in zit, maar ook kenmerkende stukken zoals randen, bodems, oren of stukken met glazuur. Wij zoeken er eigenlijk de stukken eruit waarmee de archeologen een idee kunnen krijgen van de potten die ooit op deze site werden geproduceerd.”

Annie: “Er is recent in de Kattestraat nog zo’n opgraving gedaan. Door ons sorteerwerk kunnen de twee sites vergeleken worden met elkaar.”

Erfpunt: “Jullie zijn vast en zeker een grote hulp voor de archeologen! Doen jullie naast het werk bij Erfpunt ook nog ander vrijwilligerswerk?”

Annie: “Ik doe nog wel wat andere jobjes. Zo help ik ook in het archief van het stadhuis van Sint-Niklaas en in de molen in Sint-Pauwels.”

Lily: “Ik ga op donderdag helpen in de abdij van Bornem. Daar help ik bijvoorbeeld aktes te digitaliseren en de boeken van de bib in te pakken voor de restauratie. Ik vind het vooral leuk om op plekken te komen waar je anders niet zomaar kan komen. Daarnaast ben ik ook vrijwilliger in het palliatief netwerk en wil ik de familie van de patiënten een kans geven om een momentje van rust te nemen.”

Erfpunt: “Jullie zijn twee dames met het hart op de juiste plaats. Heel erg bedankt voor al jullie hulp hier bij Erfpunt!”

Heb je ook zin om de handen uit de mouwen te steken en Lily en Annie te vergezellen? Stuur gerust een mailtje naar admin@erfpunt.be voor meer info over ons vrijwilligerswerk.

Wie weet tot binnenkort!

Erfpunt verbindt en inspireert