Ontmoet onze gids Johan Buyens


De Erfpunt Academie biedt een uitgebreid scala aan educatieve workshops voor scholen aan. Veel van deze workshops worden geleid door onze enthousiaste gidsen. Johan Buyens is een vertrouwd gezicht onder onze vrijwilligers en leidt met veel plezier diverse workshops. We stellen hem hier graag aan je voor:

Erfpunt: Dag Johan, hoe lang werk je ondertussen al als vrijwilliger bij Erfpunt?

Johan: Ik ben  al 2 jaar actief bij Erfpunt, sinds ik met pensioen ben gegaan.

Erfpunt: Wat deed je voor je bij ons kwam?

Johan: Voorheen werkte ik als hoofdcommissaris bij de Federale Politie. In mijn vrije tijd ben ik al 15 jaar lang actief in het lokale verenigingsleven van Sint-Gillis-Waas, waar ik voorzitter ben van de gezinsbond.

Erfpunt: Hoe ben je in aanraking gekomen met Erfpunt?

Johan: Ik kwam Erfpunt tegen via een doorgestuurde e-mail uit hun nieuwsbrief, waarin stond dat ze op zoek waren naar gidsen. Ze boden een interne opleiding aan, wat perfect uitkwam aangezien ik net met pensioen was en op zoek was naar een manier om actief te blijven. Het was ook handig dat Erfpunt op fietsafstand van mijn huis ligt. Ik had altijd al interesse in onderwijs, hoewel ik daar vroeger niet professioneel mee bezig was. Bovendien had ik eerder een driejarige gidsenopleiding bij CVO groeipunt Gent gevolgd, deze opleiding kwam goed van pas bij het werk hier bij Erfpunt.

Erfpunt: Had je al langer interesse in erfgoed en geschiedenis?

Johan: Als het vroeger in mijn jeugd mogelijk was geweest, dan had ik  de lerarenopleiding voor de vakken geschiedenis en aardrijkskunde gevolgd, maar dat kon toen nog niet. Deze vakken interesseren mij zeer sterk. De boeken die ik lees, gaan over geschiedkundige werken, aardrijkskunde, over hoe mensen in onze wereld vroeger en nu leven…

Erfpunt: Waar haal je voldoening uit?

Johan: Voornamelijk de reacties van de kinderen. Het is altijd een uitdaging om elke nieuwe groep kinderen te boeien, vooral omdat sommige kinderen in het begin misschien niet helemaal geïnteresseerd lijken. Ook verschillen de leeftijden van de groepen die de ateliers bijwonen, dus ik moet me aanpassen aan het niveau van de kinderen. Als ze enthousiast vertrekken na afloop, geeft me dat veel voldoening. Dat is mijn belangrijkste motivatie om het gidsen nog lang te blijven doen.

Erfpunt: Waarom zou je anderen aanraden om gids of vrijwilliger te worden bij Erfpunt?

Johan: Ik zou het iedereen aanraden vanwege de enthousiaste groepen kinderen die langskomen en de mensen waarmee je in contact komt. Het team van het SteM en Erfpunt is ook erg aangenaam om mee samen te werken, ik voel me echt een deel van het team en geen buitenstaander. Dat geeft een heel fijn gevoel.


Heb je interesse om gids te worden bij Erfpunt en verschillende ateliers voor kinderen te begeleiden? Stuur dan een mailtje naar academie@erfpunt.be

Heb je interesse om een educatief atelier te volgen? Alle informatie vind je hier.

Erfpunt verbindt en inspireert