Open Monumentendag in het Waasland


Op zondag 8 september zetten opnieuw honderden monumenten de deuren gratis voor jou open tijdens de 31ste editie van **Open Monumentendag. Laat je verrassen door de leukste evenementen op wondermooie historische plekken. Benieuwd wat er allemaal in het Waasland te bezoeken is? Het **volledige programma werd op de website handig **in kaart gebracht. Zoom in en je vindt alle activiteiten in het Waasland en in jouw buurt. Tip: vink bij de tab Doelgroep ‘Ook voor kinderen’ aan en je bent zeker van een gezellige gezinsuitstap.

Eerste keer
Twee plekken in het Waasland zwaaien dit jaar voor het eerst de deuren open: de Prosperhoeve en KLINGSPOOR. **De Prosperhoeve is een nieuw belevingscentrum in volle opbouw. Kom alvast een kijkje nemen en kennismaken met de geschiedenis van de hertogen van Arenberg en het landbouwdorp Prosperpolder. Vanaf april 2019 is de **KLINGSPOOR site uitgebreid met het nagelnieuwe leer- en beleefcentrum. Op KLINGSPOOR maak je uitgebreid kennis met de thema’s klompen, natuur, grens en de spoorweg Mechelen-​Terneuzen.

Erfgoed na restauratie

Op Open Monumentendag 2019 krijgt het **Madonnabeeld van het poortgebouw van Hof ter Welle een complete restauratie make-​over. Het eeuwenoude authentieke beeld Madonna op de maansikkel wordt met veel zorg gerestaureerd en zal op zondag 8 september voor het eerst te bezichtigen zijn in Erfgoedhuis Hof Ter Welle. **De Sint-Pauluskerk in Sint-Pauwels werd zowel langs binnen als langs buiten gerestaureerd. De kerk heeft een gotisch uitzicht en is in de loop der tijden verschillende malen uitgebreid. In 1942 werd ze als monument geklasseerd.

Stationsstraat Sint-Niklaas

Door de komst van de trein naar Sint-​Niklaas en de bouw van een station kwam een nieuwe wijk tot stand. Stadsarchitect Jan De Somme-​Servais ontwierp verschillende burgerhuizen in de beginperiode van de **Stationsstraat. Veel huizen zijn ondertussen onherkenbaar verbouwd of zelfs afgebroken. Het stadsarchief en Erfpunt tonen aan de hand van de oorspronkelijke bouwaanvragen en/of oude foto’s hoe die huizen eruit zagen in hun glorietijd.

Vieringen: 75 en 175 jaar
Op 6 november 1844 vertrok de eerste reizigerstrein vanuit Sint-​Niklaas naar Antwerpen. Dat wordt in Sint-Niklaas uitgebreid gevierd met een **tentoonstelling en een **geleide wandeling. Een gelijkaardig scenario wat betreft de bevrijding in september 1944. Naast een **geleide wandeling toont het stadsarchief **filmfragmenten van toen en brengt geïnterviewde getuigen opnieuw in beeld. De Heemkundige Kring Nieuwkerken combineert de beide in een **tentoonstelling.

Alle info vind je op www.openmonumentendag.be.

Erfpunt verbindt en inspireert