Oproep inzendingen Wase Erfgoedprijs 2021Voor het derde jaar op rij slaan Erfgoedcel Waasland en Erfpunt de handen in elkaar voor de organisatie van de Wase Erfgoedprijs. Dit jaar staat het cultureel erfgoed centraal. We roepen je graag op om cultureel erfgoedprojecten voor te dragen voor de Wase Erfgoedprijs 2021. Dat doe je via dit inzendingsformulier.

Over de Wase Erfgoedprijs 

Met het toekennen van de Wase Erfgoedprijs willen we de aandacht vestigen op bijzondere projecten over het Wase erfgoed in de ruimste betekenis van het woord. We gaan op zoek naar projecten die in het Waasland of daarbuiten werden gerealiseerd en die op de een of andere manier bijdragen tot de verruiming en de verdieping van de kennis betreffende het Wase erfgoed en de verspreiding ervan naar een breder publiek. 

De Wase Erfgoedprijs bekroont drie laureaten, waarvan één hoofdwinnaar. De laureaten ontvangen elk een bedrag van 500 euro. De winnaar ontvangt een bedrag van 1000 euro: 500 euro als laureaat en 500 euro daarbovenop als winnaarsbonus. Projecten worden door een jury beoordeeld op basis van hun verdienste, hun voorbeeldfunctie, hun vernieuwend karakter en hun maatschappelijke relevantie.

We roepen u graag op om cultureel erfgoedprojecten voor te dragen voor de Wase Erfgoedprijs 2021.

Welke projecten kan je nomineren? 
 • Een project moet volledig voltooid zijn tijdens de twee voorbije kalenderjaren: 2019 en 2020.
 • De initiatiefnemer(s) en/of partner(s) kunnen privépersonen, een vereniging of organisatie, een bedrijf, een openbare instelling of een openbaar bestuur zijn. Ze hoeven niet woonachtig te zijn in het Waasland, d.w.z. in een gemeente die behoort tot het werkingsgebied van Erfpunt en de Erfgoedcel Waasland (Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht).
 • De prijs is voorbehouden voor projecten met betrekking tot het Wase cultureel erfgoed. Dat kan zowel voor het roerend cultureel erfgoed als het immaterieel erfgoed betreffende het grondgebied van de Wase gemeenten die zijn aangesloten bij Erfgoedcel Waasland. Projecten die dit combineren met onroerend erfgoed komen eveneens aanmerking. 
 • Deze projecten moeten voldoen aan de volgende criteria: 
  • Verdienste: de intrinsieke kwaliteit, waarde, betekenis en belang van het project.
  • Voorbeeldfunctie: de mate waarin het erfgoedproject inspirerend kan werken voor andere projecten door de modelmatige omgang met het erfgoed.
  • Vernieuwend karakter: de mate waarin het erfgoedproject blijk geeft van een doordacht en vernieuwend concept, of de mate waarin nieuwe inzichten, methoden en technieken werden toegepast
  • Maatschappelijke relevantie: de mate waarin het project inspeelt op maatschappelijke uitdagingen of bijdraagt aan de waardering van erfgoed in het algemeen
Enkele voorbeelden

Op zoek naar inspiratie? Grasduin dan even in de projecten van de finalisten uit 2019:

  • De geesten van Ter Welle
  • Herdenking 11 november 1918 – Heemkring Wissekerke
  • Klinkers – deBib Sint-Niklaas 
  • Geheimen van Gravenkasteel 
  • Krijtvossen en Vossensprongen
Een erfgoedproject voordragen

Projecten kunnen voorgedragen worden tot woensdag 30 juni 2021, 12u, via het online formulier.

Heb je vragen of twijfels? Lees alles nog eens na op de website en aarzel dan niet om ons te contacteren via erfgoedcel@interwaas.be. 

We kijken met veel nieuwsgierigheid uit naar jouw respons! 

Erfpunt en Erfgoedcel Waasland

 

 

Reynaertspel 1973 – foto: Delro

Cultureel erfgoed is een verzamelnaam voor alles wat door vorige generaties werd tot stand gebracht gemaakt en dat ook in de een of andere zin waarde, betekenis en belang heeft voor de gemeenschap van vandaag. Binnen het cultureel erfgoed wordt een opdeling gemaakt tussen roerend cultureel erfgoed en immaterieel erfgoed. Roerend cultureel erfgoed wordt bewaard in musea, archieven, bibliotheken, documentatiecentra, erfgoedcentra en dergelijke, die worden beheerd door overheidsinstanties of door uiteenlopende particuliere organisaties of verenigingen. Tot het immaterieel erfgoed behoren minder tastbare dingen zoals verhalen, tradities, feesten, liederen, dialecten, stoeten, processies.

Erfpunt verbindt en inspireert