Podcast over het kunstwerk Baken voor Erfgoeddag


In het kader van Erfgoeddag 2021 maakten we een podcast rond het kunstwerk Baken, in opdracht van Maatschappij Linkerscheldeoever. Eind 2020 werd het kunstwerk Baken ingehuldigd aan het Logistiek Park Waasland, een verwijzing naar de grootschalige prehistorische opgravingen die enkele jaren geleden op die plek plaatsvonden.

De prehistorische opgraving 

Tussen 2015 en 2017 werd er een grootschalige prehistorische opgraving uitgevoerd aan het Logistiek Park Waasland. Maar liefst 25 ha werd onderzocht, dé grootste steentijdopgraving ooit in Vlaanderen. 

Er werden verschillende steentijdclusters aangetroffen, daterend tussen het vroeg-mesolithicum (ca. 10.000 – 7.000 v.C) en het neolithicum (ca. 5.000 – 2.000 v.C). De vondsten wijzen in de richting van een jaarlijks weerkerend, seizoensgebonden en dus eerder kortstondig verblijf van jagers-verzamelaars. Momenteel leggen de archeologen van BAAC de laatste hand aan het opgravingsverslag.

© Maatschappij Linkerscheldeoever

Het kunstwerk Baken

Het kunstwerk Baken is er om een link te maken met de eeuwenlange menselijke aanwezigheid en bedrijvigheid in het gebied. Het kunstwerk in 6 m hoog en werd gemaakt door Niko Van Stichel en Lut Vandebos. Baken werd gemaakt in samenspraak met de buurtbewoners van Verrebroek, Kieldrecht en Kallo. Zij konden foto’s insturen van lokale decoratieve elementen zoals oude vloeren, planten, glasramen, wapenschilden, etc. Die elementen werden in het kunstwerk verwerkt.

Overdag verwijst Baken naar een vuurstenen artefact. En ’s nachts refereert het aan de kampvuren waarrond de jagers-verzamelaars samen kwamen. Door deze plek van kunst en rust te creëren, wordt het een soort ontmoetingsplek. Net zoals het in het verleden ooit was.

De podcast

Eind 2020 klopte de MLSO bij ons aan: ze vroegen of we het zaten zitten om een podcast te maken rond Baken. Vol enthousiasme gingen we in januari aan de slag.

Jenne Decleir in de opnamestudio van AV-image – foto: Peter Carmeliet

Samen met Karen Dierickx gingen we aan de slag om een verhaal te schrijven dat een link is tussen heden en verleden. Met de podcast willen we een steentijdverhaal brengen: een verhaal over Baka, een man uit de steentijd die rond zich kijkt en vertelt over wat hij ziet en meemaakt. Zo proberen we de luisteraar te overtuigen: kijk rond je, ontdek en beleef.

Begin maart zat het verhaal helemaal goed en werd de podcast opgenomen in de studio, met de bekende acteur Jenne Decleir, wiens stem ook al te horen was in het filmpje van de uitreiking van de Wase Erfgoedprijs. Het was zeer fijn om met zo iemand professioneel samen te werken.

De podcast Baken ondersteunt de kijk op het kunstwerk. Het is een manier om het brede publiek kennis te laten maken met de steentijd, archeologie en de havenactiviteiten. En daarom werd deze ook gelanceerd op Erfgoeddag. De podcast kan van thuis uit worden geluisterd, of vanop de gezellige picknickbankjes aan de kunstwerk Baken.

De podcast vind je vanaf zaterdag 24 april hier. Veel luisterplezier!

Erfpunt verbindt en inspireert