Gegroet, Marius & Stella


Drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families

‘Marius is een guitige kerel met grote vriendelijke ogen, een warme, zelfzekere glimlach en geestige krullen in zijn haar. Hij werd geboren in het jaar 70 n.Chr. Marius houdt ervan om in tuniek rond te lopen, wat hem schampere opmerkingen van zijn grootvader oplevert; echte mannen dragen immers broeken! Eigenlijk heet Marius Maccos, dat is zijn geboortenaam, maar na verloop van tijd heeft hij de naam Marius aangenomen. Gegroet, Marius!’

‘Deze ondernemende jongedame, met haar zachte trekken en geruststellende blik, heet Stella. Niet alleen is ze erg onderlegd in het Latijn, bovendien weet ze heel goed hoe ze moet onderhandelen. Beide vaardigheden zijn bijzonder welkom in een familie van handelsreizigers en in een periode waarin geld en belastingen een belangrijkere rol beginnen te spelen.’

Maak kennis met Marius en Stella en hun families. Deze bevriende families uit de vicus Pontrave en de vicus Velzeke leefden eeuwen geleden aan de rand van het Romeinse rijk. Vanaf september 2018 brengen we op onze Facebookpagina het verhaal van Marius en Stella: drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families die met elkaar in dialoog gaan. Elke week brengen we een nieuwe episode uit hun familiegeschiedenis, vol belevenissen uit het dagelijkse leven in dit uitgestrekte wereldrijk, gekoppeld aan weetjes en feiten uit die periode, maar ook uit het Europa van vandaag.

Aan deze verhalen wordt een rondreizende pop-up expo gekoppeld met workshops en een educatief en culinair luik. Daarover later meer.

Het project wordt gemaakt voor en door de Wase inwoners. Door aandacht te besteden aan de ‘nieuwe Wase inwoners’ en hen actief mee te laten participeren, willen we inzetten op interculturele dialoog en een brede erfgoedgemeenschap creëren. Dit project kadert binnen het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.

Erfpunt verbindt en inspireert