Projectnaam: Gegroet, Marius & Stella
Uitvoeringsjaar: 2018-2019
‘Marius is een guitige kerel met grote vriendelijke ogen, een warme, zelfzekere glimlach en geestige krullen in zijn haar. Hij werd geboren in het jaar 70 n.Chr. Marius houdt ervan om in tuniek rond te lopen, wat hem schampere opmerkingen van zijn grootvader oplevert; echte mannen dragen immers broeken! Eigenlijk heet Marius Maccos, dat is zijn geboortenaam, maar na verloop van tijd heeft hij de naam Marius aangenomen. Gegroet, Marius!’
‘Deze ondernemende jongedame, met haar zachte trekken en geruststellende blik, heet Stella. Niet alleen is ze erg onderlegd in het Latijn, bovendien weet ze heel goed hoe ze moet onderhandelen. Beide vaardigheden zijn bijzonder welkom in een familie van handelsreizigers en in een periode waarin geld en belastingen een belangrijkere rol beginnen te spelen.’
Maak kennis met Marius en Stella en hun families. Deze bevriende families uit de vicus Pontrave en de vicus Velzeke leefden eeuwen geleden aan de rand van het Romeinse rijk. Van september 2018 tot eind april 2019 brachten we op onze Facebookpagina het verhaal van Marius en Stella: drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families die met elkaar in dialoog gaan. Elke week was er een nieuwe episode uit hun familiegeschiedenis, vol belevenissen uit het dagelijkse leven in dit uitgestrekte wereldrijk, gekoppeld aan weetjes en feiten uit die periode, maar ook uit het Europa van vandaag. De zwart-wit illustraties in het verhaal werden gemaakt door Emilie Lauwers.
Aan deze verhalen werd een rondreizende pop-up expo gekoppeld die tot eind 2019 doorheen zeven gemeenten (Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Temse en Waasmunster) van het Waasland trekt. Interesse in een rondleiding? Met de klas, familie of vereniging? Dat kan! Reserveren doe je via admin@erfpunt.be.
Waasmunster: 2 december 2018 – 20 januari 2019
Beveren: 3 februari 2019 – 31 maart 2019
Sint-Niklaas: 06 april 2019 – 22 april 2019
Temse: 18 mei 2019 – 18 augustus 2019
Moerbeke: 12 september 2019 – 26 september 2019
Kruibeke: 6 oktober 2019 – 27 oktober 2019
Stekene: 8 november 2019 – 29 november 2019
Sint-Gillis-Waas: 7 december 2019 – 22 december 2019
Erfpunt voorziet ook twee educatieve pakketten voor 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs:
Aan de slag: na een rondleiding in de expositie gaan de leerlingen aan de slag als echte archeologen. Door het onderzoeken van munten en andere archeologische voorwerpen ontdekken ze de functie van een mysterieuze kuil.
Rome versus Europa: De klas wordt in twee kampen ingedeeld: Rome en Europa. Elk kamp wordt getoetst op de kennis van zijn tegenstander. Let op, er kan maar een winnaar zijn!
Deze archeologische verhalen werden ook in een educatieve brochure verzameld, die gratis digitaal ter beschikking wordt gesteld aan de derde graad lager onderwijs en eerste graad secundair onderwijs. Wie met deze brochure aan de slag gaat, zal feiten en verhalen te over hebben om zijn/haar lessen over Romeinse geschiedenis te stofferen en zijn/haar klas te enthousiasmeren over hun Romeinse erfenis.
Klik op de afbeelding om de educatie brochure te downloaden.
Puls is de populair Latijnse naam van een graanpap die voor het overgrote deel van de Romeinse bevolking dagelijkse kost was. Puls was levensnoodzakelijk: zonder graan heerste er honger en onrust en was de samenleving in gevaar. Het staat symbool voor gerechten die mensen verbinden.
Voor de kookbundel PULS nodigde De Foodarcheoloog dertien landgenoten met wortels binnen de ruime grenzen van het Romeinse Rijk uit om een typisch familierecept met ons te delen. Hij brengt ons op het spoor van haast verloren gewaande Romeinse smaken die in de gerechten doorschemeren. Ontdek combinaties over de relatieve barrières van tijd en landsgrenzen heen, en laat je inspireren tot nieuwe familiegerechten die hun oorsprong vinden in het verleden, maar de toekomst kunnen weerstaan.
Meer info over PULS vind je hier.
Dit project wordt gemaakt voor en door de Wase inwoners. Door aandacht te besteden aan de ‘nieuwe Wase inwoners’ en hen actief mee te laten participeren, willen we inzetten op interculturele dialoog en een brede erfgoedgemeenschap creëren. Dit project kadert binnen het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018.