Reis mee door het verleden met de Wase Archeologiekoffer van Erfpunt

Reis mee door het verleden met de Wase Archeologiekoffer van Erfpunt

Vanaf 15 januari 2024 kunnen leerkrachten uit het Waasland de gloednieuwe Wase Archeologiekoffer ontlenen bij Erfpunt. De koffer is onderdeel van de educatieve werking van Erfpunt en is bedoeld voor het 1ste, 2de en 3de jaar secundair onderwijs. Leerlingen krijgen inzichten op het vlak van politiek, religie, economie en maatschappelijke organisatie door de tijd heen.

Wat zit er in de koffer…

De koffer zit boordevol archeologische vondsten van de steentijd tot de middeleeuwen. Extra bonus: ze zijn allemaal verbonden aan opgravingen uit het Waasland. De leerlingen komen dus rechtstreeks in contact met de geschiedenis van waar ze zich elke dag bevinden.

…en hoe gaan de leerlingen ermee aan de slag?

De boodschap van de koffer is: welk beroep je vandaag de dag ook uitoefent, archeologie kan je inspireren. De leerlingen kunnen kiezen uit zes hedendaagse uitdagende beroepen: architect, diëtist, financieel analist, modeontwerpster, strategisch adviseur en leerkracht godsdienst. Aan de hand van de objecten uit de koffer en de informatie die ze daarover krijgen, kunnen ze een oplossing zoeken voor een actuele uitdaging of problematiek. De leerlingen krijgen namelijk inzichten op vlak van politiek, religie, economie en maatschappelijke organisatie door de tijd heen. Het verleden geeft hen inspiratie!

Doel van de koffer?

De Wase Archeologiekoffer is niet alleen leuk voor de leerlingen, maar voldoet ook aan heel wat onderwijsdoelen. Zo leren ze bij over de wetenschappelijke technieken van de archeologie en geschiedenis, en leren ze tegelijkertijd links leggen tussen het verleden en het heden. Verder is er ook aandacht voor duurzaamheid en culturele verschillen. En dat allemaal in één koffer.

Enthousiaste leerlingen

In de ontwikkelfase van de koffer, verleenden leerlingen en leerkrachten van onder andere de VLOT scholen uit Lokeren graag hun medewerking hieraan. Zowel in het 1ste jaar Latijn van juf Delfine Abbeloos in Eksaarde als in het 3de jaar Latijn van juf Mathilde Demoor in Lokeren werd de koffer uitgetest. Mevrouw Delphine en leerling Victor vertelden tijdens een persmoment op 15 januari 2024 dat de koffer niet alleen leuk en interessant lesmateriaal is, maar dat het ook voldoet aan heel wat onderwijsdoelen. Beiden waren zeer enthousiast.

 

Dankzij de provincie Oost-Vlaanderen

Mede dankzij de subsidies van de provincie Oost-Vlaanderen, kon de koffer gerealiseerd worden.

Gedeputeerde An Vervliet: “Erfgoed tot in de klas brengen is een heel mooi initiatief. Dat daarbij originele stukken ingezet worden die verbanden leggen met actuele vraagstukken maakt het extra boeiend en relevant. Het zijn precies zo’n projecten waaraan de Provincie graag meewerkt middels een projectsubsidie: ze brengen een heel breed publiek op een degelijke maar ook leuke manier in contact met erfgoed”.

Hoe kan je de koffer ontlenen?

De koffer is vanaf 15 januari 2024 te ontlenen bij Erfpunt door alle Wase leerkrachten uit het 1ste, 2de en 3de jaar secundair onderwijs. De koffer mag twee weken in een klas blijven. De waarborg bedraagt 50 euro en de vergoeding per leerling 2,50 euro.

De koffer reserveren kan via academie@erfpunt.be of via +32 498 41 32 48.

Erfpunt verbindt en inspireert