Syntheseonderzoek Erfpunt online!

Syntheseonderzoek Erfpunt online!

Al enkele jaren geeft de Vlaamse Regering een projectsubsidie voor syntheseonderzoek van archeologische opgravingsresultaten. Dit laat onderzoekers toe om het terrein even te verlaten, en op zoek te gaan naar het bredere plaatje. Zo komen ze tot nieuwe, bruikbare kennis over het verleden. In de online-reeks SYNTAR publiceert het agentschap Onroerend Erfgoed alle onderzoeksrapporten die zo tot stand kwamen. Sinds kort is daar nu ook het onderzoek aan toegevoegd dat Erfpunt de voorbije jaren heeft getrokken!

Het onderzoek, waar archeologen, archeobotanici en architecten uit Vlaanderen en Nederland bij betrokken waren, focuste op een specifiek gebouwtype uit de midden- en late ijzertijd (ca. 450-50 v.Chr.). Deze opvallende, vierbeukige gebouwen werden pas zo’n twintig jaar geleden voor het eerst in Vlaanderen vastgesteld, en blijken typisch voor de zandgronden in noordelijk Vlaanderen. Door de gegevens uit tientallen oude en nieuwe opgravingen kritisch tegen het licht te houden, en bijna 200 houtskoolstalen uit meer dan 20 jaar aan opgravingen in de provincies Oost- en West-Vlaanderen en Antwerpen op radiokoolstof te dateren, slaagde het team er onder meer de chronologie scherper te stellen. Bovendien konden ze enkele duidelijke verschillen waarnemen tussen de regio’s ten westen en ten oosten van de Schelde, hetgeen kan wijzen op verschillende culturele groepen.

Een link naar het volledige synthese-onderzoek kan je vinden op de site van het agentschap Onroerend Erfgoed: https://www.onroerenderfgoed.be/blog/syntar-15-vierbeukige-huizen-de-ijzertijd. Meer dan 700 pagina’s leesplezier voor de liefhebbers van het betere paalgat!

(Foto credits: BAAC Vlaanderen bvba)

Erfpunt verbindt en inspireert