Premies

Financiële tegemoetkomingen gelden in eerste plaats voor beschermde monumenten en niet voor gebouwen op de vastgestelde inventaris.

Voor alle erfgoedpanden kan je wel een goedkopere erfgoedlening aangaan om verbouwingswerken uit te voeren, zolang deze rekening houden met de erfgoedwaarden. Aan een intrestvoet van 1% kan je tussen 25.000 en 250.000 euro lenen op een termijn van 3 tot 20 jaar.

Voor werken aan klein, niet-beschermd erfgoed kan je ook een tegemoetkoming krijgen van de provincie Oost-Vlaanderen. Denk daarbij aan kapelletjes, grafmonumenten, bakovens of veteraanbomen met erfgoedwaarde.

Daarnaast zijn er bij verschillende Wase gemeenten ook renovatiepremies te verkrijgen, waarbij er soms extra ondersteuning is voor gebouwen met erfgoedwaarde. In Sint-Niklaas is een aparte ondersteuning voorzien voor onderhoudswerken aan erfgoedpanden, zoals het oordeelkundig restaureren of vervangen van buitenschrijnwerk, schilderwerken…

Eigenaars van beschermd erfgoed kunnen aanspraak maken op verschillende tegemoetkomingen. Voor herstellingen en restauraties kan bij het agentschap Onroerend Erfgoed een erfgoedpremie aangevraagd worden. Volgens de standaardprocedure met een doorlooptijd van 120 dagen kan men een premie aanvragen voor werken met een kostprijs tot 250.000 euro per jaar, met een maximum van 500.000 euro op 5 jaar. Hierop wordt vervolgens een premiepercentage van 40 of 60% toegepast. Indien je goed beheer kan aantonen via een onderhoudslogboek komt daar nog eens 10% bovenop. Voor grotere restauratiewerken boven 250.000 euro wordt gewerkt met periodieke thematische oproepen.

Wil je graag meer uitleg over de mogelijkheden in jouw specifiek geval? Contacteer ons.

Stephan Delaruelle, erfgoedconsulent
stephan.delaruelle@erfpunt.be
T 0032 (3)778 87 53

Marie De Meulemeester, erfgoedconsulent
marie.demeulemeester@erfpunt.be
T 0032 (3)778 87 56

Erfpunt verbindt en inspireert