Vondsten kerk Belsele even naar UAntwerpen


In 2020 hebben onze archeologen werfbegeleiding uitgevoerd tijdens de restauratiewerken aan de kerk in Belsele (je vindt daar nog een video van terug op onze Facebook-pagina).

Bij deze kerk waren de gewelfoksels (waar de stenen kruisgewelven samenkomen) gevuld met afbraak- en bouwmateriaal van vroegere werken. Onze archeologen hebben deze gewelfoksels leeggehaald en de vullingen uitgezeefd. Hierbij zijn een aantal interessante vondsten gedaan.

In de oksels werden de restanten teruggevonden van een houten gotisch tongewelf met polychrome beschildering, dat het stenen gewelf voorafging. Talrijke gepolychromeerde beschotplankjes met gestileerde florale motieven en houten gewelfornamenten doken op tijdens het zeefwerk. Nu wil de stad Sint-Niklaas graag dat deze geconserveerd worden.

Als eerste stap gaan ze naar de opleiding conservatie-restauratie van de UAntwerpen, waarmee we graag samenwerken. In hun houtatelier krijgen voor al een eerste conditiebepaling en een advies voor een eventuele conservatiebehandeling. Ze gaan het ook opnemen in hun opdrachten voor het tweede semester.

Erfpunt verbindt en inspireert