Voor iedere erfgoedwaardering een individuele brief


Vanaf 1975 begon de Vlaamse Overheid met het inventariseren van waardevolle erfgoedpanden als instrument voor behoud en bewustwording. Vaak bevat die inventarislijst alleen een beknopte wetenschappelijke beschrijving van de kenmerken, maar geeft deze geen aanknopingspunten voor het beheer ervan. De laatste 50 jaar kan er bovendien al behoorlijk wat aan deze gebouwen veranderd zijn. Sinds 2017 is de zorg voor het niet-beschermde erfgoed naar de gemeenten doorgeschoven. Daarom zijn onze erfgoedconsulenten, Marie, Thomas en Stephan sinds 2022 in opdracht van onze Wase gemeenten begonnen met het waarderen van deze erfgoedpanden.

Door elk gebouw te toetsen aan specifieke criteria, kunnen ze de aanwezige erfgoedwaarden duidelijk formuleren en de gebouwen indelen in één van de vier beheerscategorieën, gaande van zeer hoge tot matig bewaarde erfgoedwaarden. Elk gebouw krijgt een richtinggevend advies en aanbevelingen voor onderhoud. Zo willen we een houvast bieden voor eigenaars die aan de slag willen met hun erfgoedpand. Het maakt het ook mogelijk voor de stedenbouwkundige ambtenaren om burgers informeren aan het loket over de erfgoedwaarden van hun woonst. Zo kunnen zij alvast rekening houden met het richtinggevend advies bij de opmaak van een vergunningsaanvraag.

In 2022 en 2023 zijn alle panden uit Zwijndrecht, Stekene en Sint-Gillis-Waas, Waasmunster, Moerbeke en Temse gewaardeerd. In de loop van het jaar zullen ze alle erfgoedpanden uit Kruibeke, Beveren en Sint-Niklaas waarderen. Er ligt dus nog stevig wat werk op de plank.

Elke eigenaar wordt met een individuele brief op de hoogte gesteld van de resultaten van deze waarderingsopdracht. Zo krijgen zij de kans om hun vragen, opmerkingen en of aanvullingen te bezorgen alvorens het document finaal wordt goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. In januari verstuurden we de brieven voor de gemeenten Waasmunster, Moerbeke en Temse. Dat betekende het samenstellen, vouwen, dichtplakken en versturen van wel 1000 brieven. Gelukkig konden ze bij deze klus rekenen op extra hulp van onze stagiaire, Ibtissam!

Erfpunt verbindt en inspireert