Vrijwilligers gezocht!


Zin om ook actief mee te werken aan de toekomt van ons rijk Waas Erfgoed? Erfpunt zoekt gemotiveerde vrijwilligers voor de verdere actualisatie van de inventaris bouwkundig erfgoed.

Volgens de planning van het Agentschap Onroerend Erfgoed is de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed voorzien voor 2020-2021. De inventaris werd voor het merendeel van het Waasland reeds in 1981 opgemaakt, maar een grondige  actualisatie van de gegevens is noodzakelijk om een goed onderbouwde visie voor ons erfgoed te kunnen opmaken.

Tijdens de zomer van 2018 fietsten Erfpunt en vier jobstudenten al door alle straten van Temse en Sint-Gillis-Waas. Om de deadline 2020-2021 te kunnen halen hopen we te kunnen samenwerken met vrijwilligers om aan de slag te gaan in Sint-Niklaas, Beveren, Kruibeke en Waasmunster.

Concreet:
Wandel je of fiets je graag door het Waasland? Dan kan je helpen met de actualisatie door:

  • het maken van een actuele foto: er zijn immers heel wat panden in de inventaris zonder foto!
  • het controleren van het adres: soms lijken relicten ‘verdwenen’ door bijvoorbeeld een wijziging huisnummer, maar zijn ze er eigenlijk nog.
  • het nagaan van de toestand: is het pand gesloopt, verbouwd of bewaard?

 

Tijdens de rondgang door alle straten neem je ook foto’s van alle erfgoed dat nog niet op de inventaris staat. Daarom is het dus belangrijk dat je alle straten van de wijk/gemeente inspecteert. Je geeft de foto’s de naam van het adres.

Zoek je graag in archieven naar het verhaal achter het gebouw? Vaak is er al heel wat bekend over deze gebouwen, maar heel vaak ook niet: alle hulp is welkom om info te verzamelen.

Meer info over de inventaris vind je hier: inventaris.onroerenderfgoed.be

Zin om mee te werken? Geef een seintje aan erfgoedconsulent Jan De Kesel T 03 778 20 50 of mail: jan.dekesel@erfpunt.be.

Erfpunt verbindt en inspireert