Wase Erfgoedprijs 2023: Hoofdwinnaar is “Blijven hangen”,  het project van Gerry De Mol en Paul De Schepper over het Lokerse café-erfgoed

Wase Erfgoedprijs 2023: Hoofdwinnaar is “Blijven hangen”, over het Lokerse café-erfgoed.

De spanning was te snijden zaterdagavond 21 oktober 2023 op de feestelijke uitreiking van de Wase Erfgoedprijs 2023. Hoofdwinnaar is “Blijven hangen”,  het project van Gerry De Mol en Paul De Schepper over het Lokerse café-erfgoed. De twee andere laureaten zijn “Klaskunst” (Koninklijk Atheneum Beveren) en “Vijd awa” (Gemeente Beveren).

Uit maar liefst 18 genomineerden wisten Gerry De Mol en Paul  De Schepper de jury te betoveren met “Blijven hangen”. Daarmee sleepten zij de titel van hoofdwinnaar in de wacht in deze vijfde editie van de prijsuitreiking. De vakjury van deze editie, voorgezeten door Els Otte van Dienst Erfgoed, Provincie Oost-Vlaanderen, was zeer onder de indruk van dit project, dat zich volgens hen onderscheidt door een veelzijdige en zeer geslaagde benadering van het Lokerse café-erfgoed: “Initiatiefnemers Gerry en Paul hadden oog voor zowel de immateriële cafécultuur van vroeger als voor de tastbare documenten, voorwerpen, gebouwen en locaties die ermee verbonden zijn. Het project is stevig geworteld in diepgaand historisch kaarten- en bronnenonderzoek, dat zo ver teruggaat als de 16de eeuw. Het resultaat: een knappe publicatie met steun van Cultuurraad Lokeren én een boeiende tentoonstelling in Stadsmuseum Lokeren. Dankzij de vele publieksactiviteiten, waaronder proeverijen, kroegentochten, concerten en lezingen, kwam het erfgoed tot leven voor alle Lokeraars. Dat verdient een pluim.”

De vakjury bepaalde ook twee laureaten, beiden uit Beveren. De ene laureaat is het schoolproject “Klaskunst”, gerealiseerd door de leerlingen van het zesde middelbaar van KA Beveren, onder de begeleiding van leerkracht Inge Misschaert. Volgens de jury is het een sterk voorbeeld van het inzetten van erfgoed in het secundair onderwijs. Jongeren vormen de toekomst, maar zijn als doelgroep niet gemakkelijk te bereiken in de klassieke erfgoedwerking. De door de leerlingen zelf opgebouwde kunsttentoonstelling in Hof ter Welle verdient dan ook alle lof.

De andere laureaat is “Vijd awa” van Gemeente Beveren. Met dit erfgoedproject rond de opdrachtgever van het Lam Gods heeft de gemeente Beveren zichzelf overtroffen, meent de jury. Ze noemt de kwaliteit van dit grootse publieksproject van een hoge standaard. De jury was in het bijzonder verheugd door de wijze waarop het middeleeuwse thema’s op een toegankelijke maar historisch correcte wijze bij het publiek bracht. “Het is knap dat men de historische figuur Joos Vijd heeft getransformeerd tot een bron van trots voor Beveren. De impact daarvan is niet te onderschatten: niemand in Beveren kan Vijd en zijn link met het Land van Beveren vergeten.”

Voorzitter van de Erfgoedcel Waasland, Lieven Dehandschutter, onderstreept de hoge kwaliteit van de genomineerde projecten. “Dit jaar waren er voor de Wase Erfgoedprijs maar liefst 18 genomineerden. 18 pareltjes die het mooie erfgoed in ons Waasland koesteren. De trekkers bewijzen niet alleen dat het Waasland een rijk verleden heeft, maar ook dat erfgoed vandaag springlevend is onze regio. De drie laureaten vormen hiervan een mooi voorbeeld. Telkens weer werd de lat hoog gelegd. Mijn dank en bewondering voor de vele mensen die zich hiervoor inzetten is groot.”

Prijs van Algemene Verdienste en Publieksprijs

Net als de vorige jaren zet de Wase Erfgoedprijs een persoon in de kijker die zich onderscheidt door een jarenlange en vrijwillige inzet voor het Wase erfgoed. Die persoon krijgt de Prijs van Algemene Verdienste toebedeeld. Dit jaar schoven de bestuursorganen van beide organisatoren een lijst aan mogelijke kandidaten naar voor. De vakjury koos hieruit Eric De Keyzer als winnaar.

De jury is onder de indruk van de passie, het engagement en de zin voor initiatief die spreken uit Erics jarenlange inzet voor erfgoed, met een focus op het klompen- en grenserfgoed van De Klinge (Sint-Gillis-Waas). Het valt de jury op dat Eric niet alleen actief betrokken is bij vele werkingen, maar dat hij er ook de bezieler van is: zo ook van de erfgoedsite Klingspoor en het grote publieksproject “150 jaar Mechelen-Terneuzen”. Die inzet wilt de jury belonen met deze onderscheiding.

Het was achter de schermen lang spannend wie de meeste stemmen zou krijgen van het Wase publiek. Terwijl meer dan 2.500 mensen individueel hun stem brachten, waren de verschillen tussen een aantal projecten bij momenten klein. Toch kwam er een duidelijke winnaar uit de bus: het Wielermuseum Onze-Lieve-Vrouw van de fietsers van de werkgroep KleinSinaaiLeeft. Deze kerk met nevenbestemming uit Klein-Sinaai (Stekene) werd jaren geleden al het uithangbord van de fietspassie in de streek. Recent vond een herinrichting plaats en werd het Pad van de Dankbaarheid geopend, dat de grot en het museum verbindt. De Publieksprijs kan dan ook gelden als een blijk van waardering voor de blijvende inspanningen van de voortrekkers.

 

 

Foto: Alle winnaars op een rijtje (fotograaf Lore Steveninck, copryight Erfgoedcel Waasland en Erfpunt)

 

 

 

 

 

 

 

 


Over de Wase Erfgoedprijs

De Wase Erfgoedprijs werd in 2019 in het leven geroepen. Met deze uitreiking plaatsen de Erfgoedcel Waasland en Erfpunt bijzondere erfgoedprojecten in het Waasland in de kijker. De Wase Erfgoedprijs wordt jaarlijks afwisselend uitgereikt aan een cultureel erfgoedproject en aan een onroerend erfgoedproject. Dit jaar lag de focus op cultureel erfgoed.

De vakjury beoordeelt alle projectdossiers op basis van hun verdienste, hun voorbeeldfunctie, hun vernieuwend karakter en hun maatschappelijke relevantie. De hoofdwinnaar ontvangt een bedrag van 1.000 euro. De twee laureaten ontvangen elk een bedrag van 500 euro.

Voor alle info en een overzicht van de genomineerde projecten: www.waseerfgoedprijs.be

 

Erfpunt verbindt en inspireert