Zomercolumn bouwkundig erfgoed


De keuze van Charlotte

Vanaf juni start onze collega Charlotte Delannoye met een heuse zomercolumn op onze website. Elke donderdag laat ze haar frisse en eigenzinnige blik vallen op een of meerdere stukjes bouwkundig erfgoed in het Waasland, die al dan niet op de inventaris van het Agentschap Onroerend Erfgoed staan. Eerder dan van de gebouwen zelf, vertrekt ze hierbij vooral van een bepaald thema of een specifieke erfgoedproblematiek, of laat ze zich leiden door de actualiteit.

Charlotte is een 24-jarige kunsthistorica met een sterke interesse in architectuur en historische gebouwen. Hieronder stelt ze zichzelf even voor.

‘Het heeft mij altijd gefascineerd hoe gebouwen de tijd hebben doorstaan en een verhaal te vertellen hebben. Op dit moment volg ik een master erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen. Met het erfgoedveld kwam ik voor het eerst in contact als stagiaire bij het Agentschap Onroerend Erfgoed. Daar mocht ik meteen heel Deurne doorkruisen op zoek naar nieuwe erfgoedpareltjes.’

‘Niet veel later kwam ik terecht bij Erfpunt. Ze zochten toen jobstudenten om de inventaris te actualiseren. Die zomer heb ik samen met een student-fotograaf het erfgoed van Sint-Gillis-Waas verkend met een plooifietsje en de Erfpunt-jeep. Wat ik zo leuk vind aan actualiseren is dat je door effectief alle straten af te gaan, je snel vertrouwd geraakt met de gebouwde geschiedenis van een gemeente.’

‘Ook sta ik ervan versteld hoe veel variatie er te vinden is. Het Wase erfgoed gaat van op het eerste zicht banale elektriciteitscabines tot beschermde kasteeldomeinen. En nu zet ik mij opnieuw in voor het updaten van de inventaris van het bouwkundig erfgoed. Enkele gemeentes werden al onder handen genomen, andere staan nog op ons to do-lijstje. Zo kwam ik tot de ontdekking dat er heel wat interessante gebouwen te spotten zijn in het Waasland. ‘

De keuze van Charlotte, vanaf 4 juni elke donderdag, een zomer lang op onze website.

Erfpunt verbindt en inspireert