Gegroet, Marius & Stella – reizende tentoonstelling opent in Waasmunster


Drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families

De expositie Gegroet, Marius en Stella belicht aan de hand van archeologische vondsten de vele facetten van het dagelijkse leven aan de rand van het Romeinse imperium. Ontdek de degelijkheid van landelijke traditionele hoeves en het verfijnde leven in de villa rustica’s. Krijg inzicht in de Romeinse arbeidsmarkt. Rouw mee met hun doden en maak kennis met hun goden. Proef een staaltje van antieke globalisering van weleer…

Deze expositie gunt je niet alleen een blik in het verleden, maar slaat ook een brug met het heden. Hoe verhouden Rome en Europa zich tot elkaar? Waar liggen hun wortels? Welke dynamische ontwikkeling ontketenen ze en met welke uitdagingen werden/worden ze geconfronteerd? Zijn er gelijkenissen of juiste grote verschillen in hun geschiedenis of organisatiestructuur te vinden?

Interesse in een rondleiding? Met de klas, familie of vereniging? Dat kan! Reserveren doe je via admin@erfpunt.be.

Erfpunt voorziet ook twee educatieve pakketten voor 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs.

Aan de slag: na een rondleiding in de expositie gaan de leerlingen aan de slag als echte archeologen. Door het onderzoeken van munten en andere archeologische voorwerpen ontdekken ze de functie van een mysterieuze kuil.

Rome versus Europa: De klas wordt in twee kampen ingedeeld: Rome en Europa. Elk kamp wordt getoetst op de kennis van zijn tegenstander. Let op, er kan maar een winnaar zijn in dit duel.

De Foodarcheoloog ten slotte brengt ons op het spoor van Romeinse smaken tijdens PULS, een degustatielezing over Romeins eten van toen met een blijvende nasmaak tot vandaag. Een landgenoot met wortels in één van de hoeken van het Romeinse Rijk serveert een familiegerecht. Als Romeinen samen aan tafel.

De 13 familierecepten waarin De Foodarcheoloog verborgen Romeinse smaken ontdekt, werden vereeuwigd in de bijzondere kookbundel PULS. Deze bundel wordt officieel voorgesteld op 14 december

TENTOONSTELLING | GEGROET, MARIUS EN STELLA
2 december 2018 tot en met 20 januari 2019 – Toegang gratis
Kasteel Blauwendael, Kerkstraat 21 te 9250 Waasmunster

Het EYCH18-project ‘Gegroet, Marius & Stella’ is een realisatie van Erfpunt in samenwerking met AVE of het archeocentrum Velzeke, met dank aan de partners het Vrouwencentrum, Odisee, de Wase gemeenten Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Temse en Waasmunster en met dank voor de financiële ondersteuning van Vlaanderen en de Erfgoedcel Waasland.

 

Erfpunt verbindt en inspireert