Gegroet, Marius & Stella van 22 april tot 12 mei in Sint-Niklaas


Drie eeuwen Romeinse geschiedenis verteld door twee Gallo-Romeinse families

Foto: Stefaan Van Hul

Van 22 april tot 12 mei is de rondreizende tentoonstelling Gegroet, Marius en Stella te zien in het SteM Zwijgershoek in Sint-Niklaas.

De expositie belicht aan de hand van archeologische vondsten de vele facetten van het dagelijkse leven aan de rand van het Romeinse imperium. Ontdek de degelijkheid van landelijke traditionele hoeves en het verfijnde leven in de villa rustica’s. Krijg inzicht in de Romeinse arbeidsmarkt. Rouw mee met hun doden en maak kennis met hun goden. Proef een staaltje van antieke globalisering van weleer…

Deze expositie gunt je niet alleen een blik in het verleden, maar slaat ook een brug met het heden. Hoe verhouden Rome en Europa zich tot elkaar? Waar liggen hun wortels? Welke dynamische ontwikkeling ontketenen ze en met welke uitdagingen werden/worden ze geconfronteerd? Zijn er gelijkenissen of juiste grote verschillen in hun geschiedenis of organisatiestructuur te vinden?

Interesse in een rondleiding? Met de klas, familie of vereniging? Dat kan! Reserveren doe je via admin@erfpunt.be.

28 april is Erfgoeddag

Op 28 april 2019 is het Erfgoeddag. Naast het bezoeken van de tentoonstelling kan je dan ook op verschillende manieren de handen uit de mouwen steken. Dompel je onder in de wereld van de Romeinse ambachten. Spinnen, weven of een aardewerken potje maken … het kan allemaal. Ook Romeinse re-enactors zullen aanwezig zijn.

En alsof dat nog niet genoeg is, laat Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh je proeven van Romeinse
invloeden in hedendaagse wereldgerechten tijdens de degustatielezing PULS. Tussendoor geniet je van een Romeins biertje.

TENTOONSTELLING | GEGROET, MARIUS EN STELLA
22 april 2019 tot en met 12 mei 2019 – Toegang gratis
SteM Zwijgershoek, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas

Open op:
Dinsdag – vrijdag van 13:30 tot 17:00
Zaterdag van 13:00 tot 17:00
Zondag van 11:00 tot 17:00

Degustatielezing PULS
Zondag 28 april 2019 om 10:30u (Erfgoeddag)
Duurtijd: ca. 1u30, kostprijs 5 euro
Max aantal deelnemers: 20
Inschrijven via admin@erfpunt.be

Erfgoeddag ‘Hoe maakt u het’
Zondag 28 april 2019 van 10 tot 18 uur
Gratis toegang

Educatieve pakketten voor scholen

Erfpunt voorziet ook twee educatieve pakketten voor 3de graad lager onderwijs en 1ste graad secundair onderwijs.

Aan de slag: na een rondleiding in de expositie gaan de leerlingen aan de slag als echte archeologen. Door het onderzoeken van munten en andere archeologische voorwerpen ontdekken ze de functie van een mysterieuze kuil.

Rome versus Europa: De klas wordt in twee kampen ingedeeld: Rome en Europa. Elk kamp wordt getoetst op de kennis van zijn tegenstander. Let op, er kan maar een winnaar zijn in dit duel.

Reserveren doe je via admin@erfpunt.be.

Het EYCH18-project ‘Gegroet, Marius & Stella’ is een realisatie van Erfpunt in samenwerking met AVE of het archeocentrum Velzeke, met dank aan de partners het Vrouwencentrum, Odisee, de Wase gemeenten Beveren, Kruibeke, Stekene, Sint-Niklaas, Sint-Gillis-Waas, Temse en Waasmunster en met dank voor de financiële ondersteuning van Vlaanderen en de Erfgoedcel Waasland.

 

Erfpunt verbindt en inspireert