Gezocht: oude fruitrassen


Ondertussen zijn we al enkele maanden op zoek naar het Pittig erfgoed in het Waasland. Daarbij maken we een inventaris van historische hoogstamboomgaarden. Deze vormen vaak een kenmerkend beeld rond oude hoeves, maar tijdens onze plaatsbezoeken hebben we gemerkt dat er ook elders indrukwekkende boomgaarden zijn bewaard.

In veel gevallen is niet meer geweten welke soortvariëteiten aan de oude, vaak overgeërfde bomen groeien. In samenwerking met de Nationale Boomgaardenstichting proberen we daarom te achterhalen welke fruitrassen vroeger populair waren in het Waasland en welke oude variëteiten zeldzaam worden.

© www.oude-fruitbomen.nl

Daarvoor hebben we jouw hulp nodig. Ben jij de trotse eigenaar van één of meerdere oude fruitbomen? Weet jij om welke soort het gaat of ben je benieuwd welke variëteit er jaarlijks in jouw fruitmand, stoofpot of vruchtensap beland? Laat het ons weten!

Je kan je bomen registreren via dit online formulier. Deze zomer komen we eventueel langs om inventarisfiches op te maken. In het najaar halen we de proefvruchten op. Die worden onderzocht door de pomologen van de NBS in hun thuisbasis Vliermaal. Wij zijn alvast nieuwsgierig!

Contactpersoon:  stephan.delaruelle@erfpunt.be – 0473 50.42.88

Erfpunt verbindt en inspireert