PULS, een bijzondere kookbundel vol verloren gewaande Romeinse smaken


Erfpunt en De Foodarcheoloog stellen PULS voor

PULS is een bijzondere kookbundel. De uitgave past binnen het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed 2018 project ‘Gegroet, Marius & Stella’, waarin Erfpunt aan de hand van het dagelijkse leven van twee Gallo-Romeinse families drie eeuwen Romeinse geschiedenis wordt verteld. Tegelijk leggen we de link met het Europa van vandaag. Migratie is daarin een belangrijk en bijzonder actueel thema.

Voor de kookbundel PULS nodigde Foodarcheoloog Jeroen Van Vaerenbergh dertien landgenoten met wortels binnen de ruime grenzen van het Romeinse Rijk uit om een typisch familierecept met ons te delen. Hij brengt ons op het spoor van haast verloren gewaande Romeinse smaken die in de gerechten doorschemeren. Zo ontdekken we culinaire combinaties die reiken over de relatieve barrières van tijd en landsgrenzen heen.

De publicatie bestaat uit een stijlvolle map met daarin 11 losse bundels, per land en per gerecht. Elke bundel heeft een eigen kleur en bevat een interview met de maker van het gerecht, een foto van de hand van Julie Scheurweghs, het recept en ten slotte een stukje duiding van hoe het gerecht of een ingrediënt haar plek of oorsprong vindt in de Romeinse keuken en/of geschiedenis.

Volgende gerechten komen aan bod:

COCIDO DE GARBANZOS | SPANJE
RISOTTO AGLI ASPARAGI | ITALIË
PLACINTA | ROEMENIË
COUSCOUS | MAROKKO
IÇLI KÖFTE | TURKIJE
KERLAN E KALLAMOJT | KOSOVO
FALAFEL | ISRAËL
FRIKANDON MET KRIEKSKES | BELGIË
BAKLAVA | MA’AROUK | HARISSA | SYRIË
MAULTASCHEN | DUITSLAND
STUFFING | VERENIGD KONINKRIJK

Binnenkort plaatsen we hier updates van hoe u deze kookbundel zelf kunt in huis halen.

Erfpunt verbindt en inspireert