Pittig erfgoed op de kaart


Boomverzorger Nico D’Hamers van PAN Boombeheer aan het werk in Kruibeke.

Sinds begin dit jaar is Erfpunt op zoek naar historische hoogstamboomgaarden in het Waasland met steun van de provincie Oost-Vlaanderen. Via een oproep en brieven aan eigenaars van historische hoeves gingen we op zoek naar proefprojecten. Samen met PAN Boombeheer bezochten we zestien inspirerende locaties. We ontmoetten veel trotse eigenaars, die nieuwsgierig waren naar de tips voor goed beheer van hun oude en jonge fruitbomen. Maar we leerden zelf ook veel bij over de diverse manieren waarop mensen hun boomgaard beheren én beleven.

Tegelijk doorkruisten we het Waasland op zoek naar oude fruitbomen. We gingen ook aan de slag via luchtfoto’s om minder zichtbare boomgaarden in beeld te krijgen. Bij veel van de historische hoeves zijn nog een deel van de oude fruitbomen bewaard en op verschillende plaatsen aangevuld met nieuwe aanplant. Maar we kwamen ook heel mooie boomgaarden tegen waar de hoeve reeds verdwenen of verbouwd is. Hoogstammen in landbouwgebied blijken meestal restanten van productieboomgaarden, die in de late jaren ’30 in opgang komen. Sommige van de laagstamboomgaarden zijn daaruit ontstaan. Het huidige overzicht van de teruggevonden locaties kan je hier bekijken.

De komende maanden steken we de handen uit de mouwen. We volgen de boomverzorgers bij de uitvoering van beheerswerken aan enkele oude fruitbomen. Daarnaast proberen we te achterhalen welke typisch Wase fruitrassen nog bewaard zijn. Heb je zelf oude fruitbomen staan? Laat het ons weten!

Inventarisatie hoogstamboomgaarden: check!

De voorbije maanden doorkruisten we het Waasland om bekende en onbekende hoogstamboomgaarden te gaan bekijken. Dankzij de talrijke respons op onze projectoproep kregen we de kans om veel boomgaarden van dichtbij te gaan bewonderen. Daarnaast gingen we ook aan de slag via luchtfoto’s om minder zichtbare boomgaarden verscholen achter hoge hagen en gelegen in binnengebied in kaart te brengen.

Lees meer over deze plaatsbezoeken.

Opvallend resultaat: veel boomgaarden gaan terug op een historische voorganger. Bij veel van de goed bewaarde historische hoeves is nog een boomgaard aanwezig, waarbij naast oude bomen ook al geregeld nieuwe aanplant is gebeurd. In andere gevallen is de hoeve ondertussen sterk verbouwd of vervangen door een nieuw woonhuis, maar bleef de traditie in leven. Zelfs bij fermettes en woningen in pastorale stijl zijn boomgaarden aangelegd. Interessant is verder dat verschillende gekarteerde laagstamboomgaarden teruggaan op een oude hoogstamboomgaard en dus een oude Wase traditie in ere houden.

De huidige resultaten hebben we samengebracht in een viewer via Google Maps. Deze wordt in de loop van het project verder aangevuld met nieuwe locaties, verzamelde informatie en foto’s. Neem gerust een kijkje!

Meer lezen over Pittig erfgoed? Kijk dan snel hier.

Contactpersoon:  stephan.delaruelle@erfpunt.be – 0473 50.42.88

Erfpunt verbindt en inspireert